Zoeken
Menu

Deze maand interviewden we voor Elektrotechniek365 een e-installateur Martin Barto over zijn bedrijf, het vak en de branche. Martin van Barto Elektro in Deventer vertelt ons openhartig over hoe hij is begonnen, waar hij nu mee bezig is en ook … wat hij minder leuk vindt. 

 
Vertel eens wat over je bedrijf?
Ik heb jarenlang bij een verlichtingszaak annex elektrotechnisch installatiebedrijf gewerkt, en had op een gegeven moment de mogelijkheid om die zaak over te nemen. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, maar ben ik in 2000 voor mijzelf begonnen. Ik kon alle ervaring die ik had opgedaan en de bestaande klantenkring meenemen, dat was een enorm voordeel. Ik werk alleen, en dat bevalt me goed. Ik vind het leuk dat ik als zzp’er alles doe: van acquisitie tot overleggen met de klant, tot de inkoop en het maken, en uiteindelijk het afrekenen. Dat totaalpakket maakt dat het elke dag weer anders is.
 
Wat vind je zo mooi aan je vak?
Op de LTS heb ik getwijfeld tussen de richtingen ‘koken’ en ‘elektrotechniek’. Uiteindelijk is het dat laatste geworden, omdat me dat toch het leukste leek. Ik heb er nooit spijt van gehad. Het is leuk om mensen te kunnen helpen, problemen op te lossen en met ideeën te komen. Zoals een nieuw type stopcontact met twee USB-oplaadpuntjes erin. Mensen weten vaak niet van het bestaan van die dingen en zijn dan blij verrast. Maar ik vind eigenlijk alles wel leuk. Ook de afwisseling is heerlijk. Vorige week was ik ergens in de ochtend een kabelmof aan het maken in een beschadigde dikke 10-kwadraat grondkabel. ’s Middags werkte ik aan een acht-aderige datakabel, dat is dan totaal wat anders. 
 
Heb je ook ergens een hekel aan?
Ach ja, werken in kruipruimtes vindt niemand leuk denk ik. En sleuven frezen is ook niet mijn hobby, met al dat stof en die herrie. Maar het hoort er wel bij, dus ik doe het. En het gaat uiteindelijk om het resultaat, dat maakt veel goed. O ja, waar ik ook een hekel aan heb, is werk op het dak. Nou ja, een hekel: eerlijk gezegd durf ik dat niet goed. Ik doe zonnepanelen dan ook altijd met iemand samen: hij het dak op en ik de aansluitingen binnen. 
 
Waar ben je nu mee bezig?
Ik heb vooral veel kleine klussen op het moment, dat is toch een beetje een gevolg van de crisis denk ik. Was ik vroeger dagen achter elkaar aan een grote opdracht bezig, nu heb ik soms wel zes adressen op één dag. Vanochtend ben ik bijvoorbeeld begonnen bij een dansschool met een kapotte noodverlichting, daarna naar particulieren met een defecte verlichting, en straks ga ik nog een installatiekast vervangen die door waterschade na een brand niet meer functioneert. 
 
Wat zijn de meest voorkomende werkzaamheden in jouw praktijk?
Dat is toch wel het aanpassen van bestaande installaties. Het gaat dan vaak om uitbreidingen in verband met een nieuwe keuken of badkamer. 
 
Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en producten?
Ik bezoek beurzen en houd de vakbladen goed bij. Leveranciers organiseren ook regelmatig bijeenkomsten en daar ga ik dan naartoe. Ik heb onlangs een cursus van een paar dagen over data gevolgd. Dat is een vrij nieuw onderdeel dat tegenwoordig toch wel standaard in een huis hoort, en ik wist daar niet zoveel vanaf. Zo’n cursus leert je de basisprincipes over bv. UTP-kabels en huisnetwerken. Dat is heel nuttig. Er zijn dan ook weer cursussen voor bedrijfsnetwerken, maar dat doe ik niet. Daar trek ik een grens. 
 
Wat doe je graag als je niet werkt?
Naar muziek luisteren, computerspelletjes. We gaan ook regelmatig naar de schouwburg of naar een concert. Ik heb verder geen hobby’s of zo.
 
Interview door: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip

Ook interessant