Zoeken
Menu

Waar gaan installateurs het liefste naar toe voor materialen, gereedschappen en apparatuur? Internet zou je denken. Je kunt er werkelijk alles bestellen, op een tijdstip dat het jou uitkomt, vanachter je computer. Simpeler kan het niet. Maar … werkt het ook zo?

We stelden een aantal installateurs de vraag: 

GROOTHANDEL of WEBSHOP/INTERNET?

Ted Moerland (Ted Elektrotechniek, Wateringen) “Ik ga voor de meeste spullen naar de groothandel. Ik kom graag bij de Technische Unie. Sommige dingen neem ik direct mee, maar ik plaats ook wel bestellingen via de site. Soms, voor een speciaal onderdeel zoals een snoerschakelaartje of een potmetertje, kijk ik wel eens bij een webshop. Dan is Conrad favoriet. Mijn ervaringen daarbij zijn prima: zoeken, bestellen, betalen en met twee dagen heb je het in huis. Ik hoor wel eens van collega’s dat ze via de koopjeshoek van een webshop of internetwinkel iets op de kop tikken, maar ik kom ze toch ook opvallend vaak tegen bij de groothandel.” 

Johannes Veenema (Veenema Techniek, Ureterp) “Ik doe weinig tot niks met webshops. Hooguit zoek ik eens op wat iets daar kost. Ik kan me herinneren dat ik ooit één keer iets via internet besteld. Het ging om een onderdeeltje van een bepaalde machine. Dat was bij de groothandel niet te krijgen, en toen ben ik gaan rondkijken op internet. Maar eigenlijk koop ik alles bij de groothandel, zowel materialen als gereedschappen. Ik hecht veel waarde aan de band die ik heb met de medewerkers daar. Ik kom er al jaren dus dan bouw je wel iets op. Dat persoonlijke vind ik prettig.”

Rick Veenstra (Ritste Elektrotechniek, Leiden) “Bij een webshop heb ik altijd het idee: vandaag is ie er wel, maar morgen misschien niet meer. Van een groothandel weet ik dat hij over vijfentwintig jaar nog bestaat. Dat is voor mij een van de redenen waarom de groothandel voor mij ‘wint’. Verder word ik er geholpen en kan ik om advies vragen. Ik koop bij meerdere groothandels, soms kies ik op prijs, maar er zijn ook bepaalde spullen waarvoor ik liever naar de een of juist naar de ander ga. Maar sommige – heel specialistische – dingen hebben ze niet. Zo heb ik toevallig gisteren twee rubberen balken voor in een airconditioner gekocht bij een webshop. Niet te leveren door een groothandel. En ja, dan ben ik natuurlijk heel blij dat ik er op deze manier aan kan komen.” 

G. Bierings (Installatiebedrijf Bierings, Diessen) “Onze voorkeur gaat uit naar de groothandel, zondermeer. Met de vertegenwoordiger van een groothandel kun je prijsafspraken maken. En mocht er eens iets niet in orde zijn, dan komt hij hier aan de zaak om te overleggen. Een webshop kan misschien goedkoper zijn, dat weegt voor ons niet op tegen het voordeel van het persoonlijke contact.”

Ook interessant