Zoeken
Menu
​ “Exposanten en bezoekers liepen met een glimlach over de beurs” Foto: Marijn van der Meer

Nu de VSK beurs 2016 achter de rug is, is het goed om de balans op te maken. Was het een goede editie en waarom? De installatie- en bouwsector zitten weer in de lift na de magere jaren en het herstel van de installatie en bouwsector was terug te vinden op de beursvloer. De exposanten scoorden veel leads.

Brandmanager Cas Wegman kijkt daarom met een glimlach terug op de beursweek, die dit jaar vier dagen duurde. "De sfeer en beleving waren uitstekend. Exposanten en bezoekers liepen met een glimlach over de beurs. Ik heb met deelnemers gesproken die in vergelijking met voorgaande edities het dubbele aantal bezoekers hebben gescand. Zo'n scan is het begin van verdere business. Exposanten ervoeren drukte en hebben veel gesprekken gevoerd."

Graadmeter

Belangrijke graadmeter voor beurssucces is de exposantentevredenheid. De VSK kreeg een 7,4 als rapportcijfer. Volgens Wegman zegt dit iets over de business. "Zo'n cijfer duidt op veel leads en een goed zakelijk klimaat. Als exposanten tevreden zijn, zijn wij dat ook. In die zin is onze missie geslaagd."

Doelstelling

Vooraf stelde de organisatie van de VSK enkele doelen en die zijn gehaald. Wegman: "We wilden een representatief overzicht van de markt bieden. Daarin zijn we - ook volgens de bezoekers - geslaagd. Dit komt omdat een aantal marktleiders na jarenlange afwezigheid is teruggekeerd. Vooraf hadden we ingezet op 35 duizend bezoekers. Dat aantal hebben we gehaald. In onze visie bestaat het concept van de VSK uit de volgende ingrediënten: product/innovatie, kennis, fun en netwerken. Van bezoekers krijgen we terug dat we de juiste mix hebben geboden. Kennissessies bijvoorbeeld zaten vaak tot de nok toe vol." De donderdag, de dag dat de beurs het langs open was, trok de beurs de meeste bezoekers: 12.998. In totaal bezochten 35.057 personen de vakbeurs in Utrecht. 

Type bezoekers

Over het niveau van het bezoek zullen exposanten zeker niet klagen. De helft van het bezoek is direct werkzaam in de installatiesector, meer dan de helft van het bezoek neemt zelf of samen met collega's beslissingen over aankoop van producten en diensten en investeringen. De managers  en directie waren met 32% van het totale aantal bezoekers goed vertegenwoordigd. 

Interesse 

Als het gaat om de interesse van het beursbezoek staat Verwarming (69%) met stip op nummer één, gevolgd door Luchtbehandeling/ airco en koudetechniek (45%), zonne- en alternatieve energie (37%) en ventilatie (37%). 

Exposanten tevreden

Directeur Eric van Dijk van AIRQUALITY schreef op LinkedIn: "Wij kunnen terugkijken op de meest succesvolle deelname aan de VSK-beurs ooit. Met name door entertainment, gastvrijheid en innovatie te combineren, werden bezoekers van onze stand verrast en geïnformeerd. Het is duidelijk dat een beurs als VSK hierdoor een meerwaarde heeft in dit digitale tijdperk. Het was te merken dat zowel de bezoekers als de exposanten weer zin hadden in de VSK."

Marien van Veelen Vedotec B.V herkent dit. Desgevraagd zegt hij: "De VSK 2016 was voor ons een groot succes. Het was goed merkbaar dat het vertrouwen in de markt weer terug is. Het was voor ons van grote waarde dat veel mede- en eindbeslissers de beurs bezochten. De sfeer was uitermate positief."

Ook Bart Alblas, Sales Manager Nederland Inventum steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: "Wat een innovaties en slimme concepten waren er dit jaar aanwezig. De uitmuntende beursorganisatie, onze frisse stand, meer dan voldoende bezoekers en een perfecte sfeer, hebben geresulteerd in een succesvolle beursdeelname. En het winnen van de VSK Award was de kers op de taart. Het laat zien dat innoveren loont. Warmteterugwinning en slim ventileren is de nieuwe norm."

SIG Air Handling had een heldere doelstelling voor ogen. Eveline Quint - de Vlaam, Communicatie & Marketing Adviseur van HC GROEP: "Met de deelname aan de VSK 2016 heeft SIG Air Handling een krachtig statement naar de Nederlandse markt gemaakt. De onderliggende bedrijven (Air Trade Centre, HC Groep, Inatherm en Interland Techniek) hebben zich tijdens de beurs als zelfstandige identiteit én als eenheid succesvol aan de markt kunnen presenteren."

Suzan Waarts, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie van Geberit tenslotte: "De VSK was weer een waar 'feestje' voor de branche! We hebben veel bekende relaties ontmoet, maar ook veel nieuwe contacten kunnen maken: echt topdrukte op onze stand."

Ook interessant