Zoeken
Menu
Stekker van de toekomst is pinloos, waterproof en stapelbaar Source: Will de Brett

De afgelopen decennia is de manier waarop we elektriciteit gebruiken enorm veranderd. Van grote machines en apparatuur zijn we met name in de afgelopen jaren veelal overgestapt naar kleine apparaten met een laag vermogen. Een Britse industrieel ontwerper vond dat het tijd werd voor een herontwerp van de huidige wandcontactdoos en bedacht de Mi Plug. Dit is een draadloze aansluiting op het elektriciteitsnet: veiliger, makkelijker en waterproof.

Ontwerper Will de Brett studeerde af aan de Northumbria University in Engeland met het project Mi Plug. De gewone stekker is als ontwerp al bijna 70 jaar niet veranderd en De Brett wilde deze herontwerpen voor moderne apparatuur, zoals smartphones en i-pads. Hoe zou een stekker eruit zien als je hem nu zou vormgeven?

8 apparaten tegelijk opladen

De Mi Plug heeft geen pinnen en maakt gebruikt van draadloos opladen om elektriciteit over te brengen tussen het stopcontact en de stekker. Beide zijn van plastic en geïnspireerd op de elektrische tandenborstel, die magnetische inductie gebruikt om vermogen via plastic over te brengen. Hierdoor is de Mi Plug niet alleen veiliger dan een traditionele stekker (zeker voor kinderen), maar ook gemakkelijker. De schijfachtige stekker past eenvoudig op het speciale stopcontact en deze kunnen ook boven op elkaar worden gestapeld. Zo kunnen tegelijkertijd maximaal 8 apparaten tegelijkertijd worden opgeladen.

Volwaardig alternatief systeem

De Mi Plug contactdozen zijn voorzien een cirkel van lampjes die de gebruiker laten weten hoeveel vermogen er al verbruikt is en hoeveel dus of je nog een extra stekker aan kunt sluiten of niet. De stekkers hebben zachte siliconen kabelbeschermers om ze te beschermen tegen beschadiging. Groot voordeel is bovendien dat de Mi Plug waterproof is, wat het product heel geschikt maakt voor aansluitingen buiten. Je kunt er alleen nog niet alle apparaten op aansluiten (tot 100W per aansluiting), maar voor kleine energiezuinige apparaten is dat geen probleem, volgens De Brett. In een mogelijk vervolgtraject wordt dit misschien nog aangepast, zodat de Mi Plug een volwaardig alternatief systeem kan worden naast de huidige wandcontactdoos.

Ook interessant