Zoeken
Menu
Besparen op bewerkingskosten met draadloze schakelaars

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van modulair bouwen is de Eaton Go Wireless schakelaar. Door gebruik te maken van draadloze schakelaars, hoeven geen sleuven voor leidingen meer worden gefreesd in de wanden of draden worden getrokken voor de verlichting. De nieuwe schakelaar is resultaat van de samenwerking tussen Inno Concept Bouwen (ICB) en powermanagementbedrijf Eaton.

De Inno Concept Bouwen (ICB) keten werkt samen met partners Eaton Industries, Löwik Installatietechniek, Faay en VBI aan een modulair woningconcept. Het concept is een combinatie van een unieke architectuur voor woningen die past bij hun omgeving, met een binnenzijde die gestandaardiseerd, geprefabriceerd, modulair en schaalbaar is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van binnenwanden die voorzien zijn van Eaton Go Wireless schakelaars, die verdere bewerking in de woning overbodig maakt.

Verkorte bouwtijd met One-Piece-Flow bouwproces

Hoewel de initiële kosten voor prefab bouwelementen hoger liggen dan de materiaalkosten voor traditionele bouw, wordt er met de Eaton Go Wireless schakelaars bespaard op het frezen van sleuven en het trekken van draden voor bedieningsschakelaars. Schakelingen zijn eenvoudig uit te breiden met extra draadloze schakelaars of een “master-schakelaar” waarmee meerdere individueel te bedienen lichtpunten in één keer tegelijk in- en uitgeschakeld kunnen worden. De Eaton Go Wireless draadloze schakelaars zijn toepasbaar met de meeste 55 mm afdekramen van de bekende merken schakelmateriaal.

Door het One-Piece-Flow (OPF) bouwproces en het gebruik van gestandaardiseerde modules, wordt niet alleen bespaard op de bewerkingskosten, ook wordt de bouwtijd verkort en ligt de arbeidsproductiviteit hoger.

In 1 week een Nul op de Meter woning

ICB, Eaton Industries en C&S Benelux werkten al eerder samen aan een plug-and-play woningaansluiting, waarbij de netaansluiting voor elektra buiten de woning werd gemaakt. Deze woningaansluiting werkt net zo eenvoudig als de stekker van een elektrische auto. 

Het experiment met prefab bouwelementen en draadloze schakelaars wordt nu uitgevoerd bij sociale huurwoningen, omdat de prijsdruk juist daar erg hoog is. Ze hopen dat het concept na doorontwikkeling ook eenvoudig uit te breiden is naar andere marktsegmenten. Doel van de samenwerkende partijen is uiteindelijk om in één week een woning te kunnen vervangen door een Nul op de Meter woning.

Ook interessant