Zoeken
Menu
Alles is meetbaar Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip.

Maaike Godschalk is infrarood specialist bij Pedak Meettechniek. Niet een beroep waarvan je op je zesde denkt: dát wil ik later worden. ‘Nee’, zegt Maaike lachend, ‘toen ik zes was wilde ik dierenarts worden, heel wat anders dus.’

Ze ging naar school in België, omdat ze zo goed als ‘op de grens’ woonde en het onderwijs er beter was. ‘Het werkt daar iets anders: de eerste jaren van de middelbare school zijn algemeen vormend, in de laatste jaren volg je een beroepsopleiding. Ik koos voor de richting handel en kwam dus met een vakdiploma van school. Daarna ging ik solliciteren en kwam bij een bedrijf  in de meet- en regeltechniek terecht waar meetapparatuur voor druk en temperatuur werden verkocht. Ik begon daar op een administratieve functie.’ 

Technische werkomgeving

‘Bij ons thuis aan de keukentafel werd altijd over techniek gesproken, want mijn vader was vertegenwoordiger in lasapparatuur en mijn broer CNC-programmeur, inmiddels werktuigbouwkundige. Als er wat te klussen viel, mocht ik een keer meekijken en het daarna zelf doen. Ik heb van mijn ouders meegekregen: alles is mogelijk, als je je er maar voor inzet. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat meiden verder kijken dan de traditionele vrouwenberoepen zoals de zorg en het onderwijs. Kies wat je interessant vindt en wat je verder brengt. In de techniek is veel werk en je kunt er volop doorgroeien. In mijn eerste baan voelde ik me dus prima op mijn gemak in die technische werkomgeving, en ik maakte vrij snel de switch van administratie naar binnendienst. Ik volgde trainingen, liep met collega’s mee, en was veel in de werkplaats bezig. De meet- en regeltechniek heeft een heel breed werkterrein, want je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het meten. Dat is fascinerend.’

Contactloos meten

Na een jaar of acht maakte Maaike de overstap naar Pedak Meettechniek, specialisme infrarood, waar ze nu twee jaar werkt. ‘Hier wordt heel veel contactloos gemeten’, vertelt ze. ‘Dat is heel anders werken, en ik heb er in de afgelopen twee jaar weer heel veel bij geleerd. En als je denkt, nu weet ik het allemaal, dan komt er weer iets nieuws. Wij zijn in Nederland vertegenwoordiger van het Duitse merk Optris als het gaat om infrarood temperatuurmetingen. De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan razendsnel. Met infrarood kun je meer en andersoortige metingen doen en er komen nog dagelijks toepassingen bij. Denk aan de voedingsmiddelenindustrie: alles moet herleidbaar en gecontroleerd zijn. En door de temperatuur van bewegende onderdelen van machines te meten, kun je voorspellen hoe lang het onderdeel nog mee kan. Predictive maintenance heet dat. Daarmee kun je slijtage voor zijn, en voorkomen dat een proces langzaam steeds minder goed verloopt. Vervang het betreffende onderdeel op tijd, en de productie blijft op peil. Energiebesparing kan ook een doel zijn. Kun je het bakproces van een koekje met twee minuten terugbrengen, dan lijkt dat misschien weinig. Maar als er in de fabriek een miljoen koekjes per dag gebakken worden, dan is dat wel degelijk substantieel.’ 

Stress bij planten 

Het komt regelmatig voor dat Maaike en haar collega’s zich verwonderen over de mogelijkheden van infrarood temperatuur sensoren. ‘Wist jij bijvoorbeeld dat je daarmee stress bij planten kunt registreren? In de agricultuur worden veel innovatieve technieken ontwikkeld. Als na een wijziging in een voedings- of belichtingspatroon kan worden gemeten hoe de plant daarop reageert, dan helpt dat enorm. Ik vind het prachtig dat wij onze kennis en instrumenten daarvoor in kunnen zetten.’ 

Ook interessant