Zoeken
Menu
"Single Pair Ethernet belangrijkste nieuwe technologie"

Het in Zwitserland gevestigde R&M, wereldwijd actieve ontwikkelaar en leverancier van bekabelingsystemen voor hoogwaardige netwerkinfrastructuren, verwacht dit jaar volop nieuwe impulsen op de markt voor data- en communicatienetwerken. In alle sectoren neemt de vraag naar meer bandbreedte, nieuwe glasvezeltechnologie en uitgebreide, fijnmazige bekabeling toe.

"De pandemie heeft het belang van hoogwaardige connectiviteit - en de eisen die daaraan worden gesteld - duidelijker dan ooit gemaakt. Met name waar het gaat om snel internet voor particuliere huishoudens". Nu er miljoenen mensen thuiswerken neemt de vraag naar snelle, betrouwbare verbindingen verder toe. De telecomsector investeert meer dan ooit in Fiber to the Home (FTTH). Rüsseler gelooft dat er in 2021 fors wordt geïnvesteerd. "Bandbreedte is inmiddels een basisbehoefte - een nutsvoorziening, zoals elektriciteit en water. Toch is er nog steeds onvoldoende bandbreedte." Alleen glasvezel kan aan deze vraag voldoen, denkt hij.

In een reeks blogs bespreekt Andreas Rüsseler nieuwe impulsen voor de uitbreiding van glasvezelnetwerken, waaronder 5G. De uitrol van deze technologie is nog maar net begonnen en talloze 5G- antennes moeten worden verbonden met glasvezelnetwerken, distributiepunten en datacenters. De vereiste transmissieprestaties kunnen alleen worden gerealiseerd met Fiber to the Antenna (FTTA). De benodigde glasvezelverbindingen zijn lang niet overal beschikbaar. R&M pleit voor samenwerking tussen marktpartijen om 5G- en FTTx-infrastructuren rendabel uit te breiden en in te zetten. 

Kinderschoenen

Net als 5G staat de markt voor ‘intelligente gebouwen’ nog in de kinderschoenen, vervolgt Andreas Rüsseler. In 2021 komt deze trend duidelijker in beeld.

WiFi 6, de volgende generatie WLAN, Internet of Things (IoT) en gebouwautomatisering zullen zich verder ontwikkelen en sterker geïntegreerd worden met het internetprotocol (All over IP). Dit vraagt om hoogwaardige koperbekabeling naar de meest afgelegen plekken in gebouwen, waardoor de vraag naar Cat. 6A en Cat. 8.1-kabels in 2021 zal toenemen. Er zullen meer ‘building technology’-producten op basis van de nieuwe Single Pair Ethernet (SPE) bekabelingstechnologie op de markt komen. R&M beschouwt SPE als de belangrijkste technologie voor intelligente gebouwen. Naast data en andere communicatiesignalen zullen gebouwennetwerken in de toekomst meer vermogen moeten kunnen overbrengen om talloze kleine IoT apparaten van stroom te voorzien. Power over Ethernet (PoE) gaat dan ook een mooie toekomst tegemoet. Andreas Rüsseler concludeert: "Er ontstaan door deze ontwikkelingen ook nieuwe toepassingen voor LAN-bekabeling."

In een van de blogs bespreekt Rüsseler trends op de datacentermarkt. Hyperschaalbare datacenters zijn over de hele wereld in opkomst - waarmee ongekende investeringen gemoeid gaan. De evolutie naar 400 Gigabit/s glasvezelnetwerken zal zich in 2021 doorzetten. Glasvezelverbindingen met hoge dichtheid vereisen nieuwe beheers- en bewakingsinstrumenten. R&M verwacht dan ook dat datacenters in de toekomst meer softwarematige intelligentie nodig zullen hebben om hun netwerken te kunnen beheren. 

Alle blogs van Rüsseler: 

Public Networks: Exploding Need for Bandwidth https://blog.rdm.com/exploding...

LAN: Smart Buildings on the Move https://blog.rdm.com/smart-bui...

DC: Even more Fiber. Is it just enough? https://blog.rdm.com/even-more... 

R&M CMO Andreas Rüsseler verwacht in 2021 een verdere toename van de investeringen in de telecommunicatie- en datanetwerkmarkt. Foto: R&M 

Ook interessant