Zoeken
Menu
R&M introduceert eerste single pair Ethernet-Systeem

Bekabeling voor nieuwe Single Pair Ethernet (SPE) netwerktechnologie is nu beschikbaar. R&M, wereldwijd actieve ontwikkelaar en aanbieder van bekabelingssystemen voor hoogwaardige netwerkinfrastructuren, gevestigd in Wetzikon, Zwitserland, brengt het eerste complete SPE-systeem op de markt. Dit omvat connectoren en aansluitmodules, installatiekabels en patchkabels voor automatiseringsnetwerken in gebouwen.

Single Pair Ethernet wordt een sleuteltechnologie voor slimme gebouwen", vertelt Matthias Gerber, Market Manager, R&M. SPE-bekabeling maakt naadloze gebouwautomatisering mogelijk met Ethernet en gebouwbeheer op basis van het universele Internet Protocol (IP). SPE-bekabeling verbindt de kleinste digitale eindapparaten en sensoren in gebouwen met datanetwerken en het internet, resulterend het Internet of Things (IoT). 

Digital ceiling

Single Pair Ethernet breidt de concepten ‘Local Area Networks’ (LAN) en gestructureerde bekabelingsystemen uit. Voor signaal- en datatransmissie zijn slechts twee koperdraden nodig (in plaats van acht) of één paar (in plaats van vier). SPE-kabels zijn dunner en de connectoren zijn kleiner dan die van LAN-bekabeling. Daarom kan een groot aantal kleine apparaten probleemloos worden aangesloten met SPE-bekabeling. 

"Het voornaamste toepassingsgebied is de ‘digital ceiling’, aldus Matthias Gerber. SPE-bekabeling kan zich ver verspreiden vanaf  verdeelpunten op verschillende verdiepingen of serviceknooppunten in plafonds van gebouwen. Het SPE-systeem van R&M heeft een transmissiebereik van 600 meter. 

SPE kan talloze digitale apparaten in een netwerk verbinden, zoals slimme LED-lampen, op afstand bediende monitors en scoreborden, temperatuur-, licht- en klimaatsensoren, regelaars voor verwarming en ventilatie, elektronische kassa's en zelfbedieningsterminals. R&M ziet mogelijkheden voor een breed scala aan toepassingen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, hotels, winkelcentra, industrieparken, kantoorgebouwen of administraties. 

SPE-bekabeling kan apparatuur naast data en signalen ook van stroom voorzien. In veel gevallen is hierdoor geen aparte bekabeling meer nodig voor de stroomvoorziening. 

Bevordering gebruik Single Pair Ethernet

R&M is een van de drijvende krachten achter de standaardisatie en brede marktintroductie van Single Pair Ethernet (SPE). In 2020 richtte R&M samen met meer dan 20 internationale technologiebedrijven de Single Pair Ethernet System Alliance op. Deze heeft als doel het gebruik van SPE in een breed scala van toepassingen en werkgebieden te bevorderen. 

R&M  introduceert als eerste een compleet SPE-bekabelingssysteem. R&M biedt een complete oplossing dat zich uitstrekt van het distributiepaneel tot de aansluitdoos. R&M biedt twee connectorsystemen aan: LC-Cu, in overeenstemming met IEC 63171-1 voor gestructureerde bekabeling en gebouwautomatisering, en MSP, in overeenstemming met IEC 63171-2 voor industriële toepassingen. De nieuwe producten kunnen worden gecombineerd met bestaande R&M outlets en 19" panelen. 

Volgens R&M hebben slimme gebouwen de toekomst. Het beheer van gebouwen wordt digitaal en IP-gebaseerd. Nieuwe netwerkstructuren, zoals de ‘digital ceiling’ in combinatie met Single Pair Ethernet voor de bekabeling van de laatste meters zijn hierbij essentieel. Hierdoor kunnen alle elementen van de gebouwautomatisering worden geïntegreerd in een gestructureerd oplossingsconcept. 

Ook interessant