Zoeken
Menu
Knaagdieren lusten wel een kabeltje Tekst: Mari van Lieshout - Foto: Shutterstock

Het is een veel gehoord probleem onder installateurs die kabel aanleggen: knaagdieren. De beesten die de kabel doorbijten. Het Nofirno-systeem moet dit tegengaan. Het systeem is ontwikkeld door Beele Engineering en de eerste testen hebben inmiddels al plaatsgevonden.

Het systeem bestaat uit vulslangen en een afdichtkit. Deze kit is zowel thermisch isolerend als brandwerend. De slangen en de kit vormen een gas- en waterdichte afdichtingslaag. Hierdoor heeft het nieuwe systeem vier voordelen: brandwerend, waterdicht, isoleren en knaagdierbestendig.

Knaagdier proof 

Beele wil een serieuze oplossing bieden die knaagdieren geen kans geeft: “Knaagdieren, zoals ratten en muizen, vinden met grote regelmaat via doorvoeropeningen hun weg naar elektrische apparatuur en componenten. De oorzaak hiervoor kan worden gevonden in het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur: wanneer de warmte van binnen via de doorvoering wordt doorgegeven naar buiten, is de kans groot dat deze zal worden open geknaagd.” Doorgeknaagde kabels kunnen zelfs levensgevaarlijke situaties opleveren bijvoorbeeld in de openbaar vervoersector of op luchthavens. Andere oplossing met bijvoorbeeld PUR-schuim of steenwol hebben in de meeste gevallen niet het gewenste effect.

Eerste test

“Het NOFIRNO-systeem van Beele Engineering is voor een openbaar vervoersbedrijf met positief resultaat getest op knaagdierbestendigheid.” Daarbij zijn verschillende oplossingen onderzocht. 

Ook interessant