Zoeken
Menu
Eerste Cat. 8.1 bekabelingssysteem gecertificeerd

R&M is de eerste fabrikant die een GHMT-goedkeuringsmerk heeft gekregen voor nieuwe-generatie koperbekabeling. R&M’s Cat. 8.1 systeem maakt datatransmissie tot 40 Gigabit over Ethernet mogelijk

R&M, wereldwijd actieve ontwikkelaar en aanbieder van bekabelingssystemen voor hoogwaardige netwerkinfrastructuren, gevestigd in Wetzikon, Zwitserland, rondt zijn Cat 8.1-programma af met Cat. 8.1 patchkabels voor kantoren en datacenters. R&M is een van de eerste fabrikanten die alle modules voor een afgeschermd Cat. 8.1 kanaal levert.

Het bedrijf was de eerste fabrikant die een dergelijk bekabelingsysteem voor de voornaamste toepassingen heeft laten certificeren. Het onafhankelijke Duitse testbedrijf GHMT bevestigde in juni dat R&M’s Cat. 8.1 bekabelingssysteem op betrouwbare wijze 25 Gigabit/s over 50 meter overdraagt. Dit is een vereiste voor het aansluiten van bijvoorbeeld WiFi 6 WAVE 2 en toekomstige WiFi 7 access points in kantoorgebouwen. GHMT testte op basis van de ISO/IEC DTR 11801-9909 - norm. Het R&M-systeem voldeed aan de eisen met een uitstekende transmissiekwaliteit.  Hierdoor is het geschikt voor gebruik in datacenters.

Cat. 8.1 is een nieuwe verbindings- en bekabelingstechnologie voor datatransmissie tot 40 Gigabit/s. Cat. 8.1 haalt het maximale uit koperbekabeling en werkt met een bandbreedte van 2.000 MHz. Het Cat. 8.1-portfolio van R&M is met name ontwikkeld voor datatransmissie in datacenters en het aansluiten van opkomende WiFi- en breedbandtoepassingen.

Datacenterinfrastructuur voor 40 Gigabit

Datacenters gaan het 40-Gigabit-tijdperk in met het Cat. 8.1 bekabelingssysteem van R&M. Hiermee beschikken ze namelijk over datatransmissie die vier keer sneller is dan wat tot nu toe mogelijk was, tot maximaal 10 Gigabit. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld top-of-rack en end-of-row infrastructuur. R&M specificeert het Cat. 8.1-systeem voor permanente verbindingen tot 24 meter bij gebruik van 40 Gbit/s. Met de nieuwe patchkabels kunnen kanalen tot 30 meter worden opgezet.


Het Cat. 8.1 programma is tevens geschikt voor gebruik in uitdagende lokale datanetwerken in kantooromgevingen, utiliteitsgebouwen, mediabedrijven en in de financiële industrie. Het ondersteunt de huidige en komende Ethernet-generaties 10, 25 en 40 Gbit/s. Netwerken kunnen het huidige 10 Gbit/s Ethernet dus blijven gebruiken. Cat. 8.1 producten van R&M zijn ‘backward compatible’ met eerder geïnstalleerde componenten, zoals Cat. 6A-bekabeling, dankzij hun universele RJ45-connectiviteit. Gebruikers hebben geen extra adapters of
transmissiekabels nodig om hun netwerk op een later tijdstip te versnellen. Na de installatie van Cat. 8.1 infrastructuur kunnen ze op elk moment naadloos snellere switches en servers integreren.

Cat. 8.1 bekabeling die met het oog op de toekomst is gepland, kan decennialang in gebruik blijven, als er rekening wordt gehouden met de transmissieverbindingen. Cat. 8.1-bekabeling transporteert 40 Gbit/s over een 24-meter en 25 Gbit/s over een permanente verbinding van 50 meter.

De standard-afstand van 90 meter die het ontwerpen van LANs wordt gehanteerd, kan niet langer als basis worden gebruikt. Toch kan ongeveer 60 % van de in kantoren gebruikelijke bekabelingsverbindingen worden uitgevoerd met ten minste 25 Gbit/s dankzij het Cat. 8.1-systeem. Plaasting van verdelers, wandcontactdozen, WLAN-toegangspunten en andere eindapparatuur moet hierop worden afgestemd.

Een groot kantoorgebouw kan eenvoudig worden opgedeeld in verschillende zones met Cat. 8.1 bekabeling. Veertig Gbit/s is op specifieke punten in of nabij een serverruimte haalbaar. WLAN-toegangspunten binnen een straal van 50 meter kunnen worden ondersteund met 25 Gbit/s. Tien Gbit/s zou voldoende zijn op perifere werkplekken op een afstand van maximaal
95 meter. R&M heeft voor dergelijke scenario's voorbeeldplannen ontwikkeld.

WLAN is een van de belangrijkste toepassingsgebieden van R&M’s Cat. 8.1 bekabelingssysteem. Nieuwe WLAN-generaties zoals WiFi6 WAVE 2 of WiFi 7 hebben transmissiesnelheden nodig die hoger zijn dan 10Gbit/s, tot 30 Gbit/s. Het Cat. 8.1 systeem van R&M voldoet aan deze eisen en is bijvoorbeeld geschikt voor aansluitpunten in het plafond. Het bekabelingssysteem kan worden gebruikt voor 4-pair Power over Ethernet (4PPoE) om apparatuur zoals WLAN-routers rechtstreeks via de datakabel van stroom te voorzien.

Het ontwerp van de Cat. 8.1 aansluitmodule is gebaseerd op de Cat. 6A module van R&M. Deze RJ45-module won de iF Design Award en werd een nieuwe standaard. De kabels worden aangesloten in IDC’s. De installateur kan kabels met één enkele handeling inkorten.

R&M wijst erop dat Cat. 8.1 nauwkeurig op elkaar afgestemde afscherming, bedrading en compensatietechniek vereist. Dit is de enige manier om de hoge bandbreedte van 2.000 MHz en de signaalkwaliteit stabiel te houden. Het is dus aan te bevelen om te kiezen voor een gecoördineerd portfolio van één leverancier wanneer het gaat om Cat. 8.1 bekabeling.

Ook interessant