Zoeken
Menu
Draka levert bijna 300 kilometer kabel voor RijnlandRoute Copyright: Draka Kabel

In 2023 zal de RijnlandRoute tussen de A44 en A4 bij Leiden gereed zijn. De nieuwe wegverbinding moet met zijn 2,5 km lange, geboorde tunnel de toenemende verkeersdrukte in de regio oplossen. Zes en twintig unieke ‘prefab’ tunneltechnische installatiemodules en 300 kilometer kabel van Draka helpen straks een veilige doorstroming van de tunnel te garanderen.

De Provinci Zuid-Holland is opdrachtgever aan de internationale aannemerscombinatie COMOL5, die het contract voor kabelleveranties met Draka sloot. Draka levert alle benodigde kabels voor het project (LV, MV, signaalkabel en datakabel).

COMOL5-partner Croonwolter&Dros is verantwoordelijk voor alle w- en e-installaties. “Naast de nieuwe weg met de Corbulotunnel, de N434, horen ook de nieuwe knooppunten en aansluitingen op nieuwe en bestaande (rijks)wegen tot ons werkterrein”, zegt projectleider Thierry Hensgens van CWD.

Bijna 300 km kabel is volgens hem benodigd en de laatste kabelhaspels zijn onderweg. “Draka had de beste voorwaarden en de samenwerking verloopt prima. Ook denken ze goed mee hoe wij de kabels logistiek zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten.” 
Om het bestellen van kabels efficiënter te maken, had Draka bijvoorbeeld diverse haspels uitgerust met een GPS-tracker. Dit tracking device kan allerlei actuele data bevatten, zoals de locatie, status, historie en gebruiksomstandigheden van de haspel én de hoeveelheid kabel. Deze nieuwe IoT-oplossing van Draka, genaamd Alesea, maakt kabelmanagement voor installateurs eenvoudiger. Zo kan met de virtuele assistent via een online portal onder andere de resterende kabellengte gemonitord worden om tijdig bij te bestellen.

Hoge brandveiligheid

Draka heeft Comol5 geadviseerd bij de keuze van de juiste kabels. Voor de bekabeling in tunnels gelden de hoogste eisen op het gebied van brandveiligheid. Alle kabels die Draka voor de tunnel levert, zelfs de middenspanningskabels, zijn daarom CPR-gecertificeerd voor klasse B2ca, de hoogste brandveiligheidsklasse. 

Het volledige artikel lees je hier.


Ook interessant