Zoeken
Menu
Technologie van de toekomst: fotonica Tekst: Marion de Graaff - Foto: Pixabay

Hoe zal de elektrotechniek zich gaan ontwikkelen? Bij Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland (KIEN) hebben ze daar wel ideeën over. Samen met wetenschappers van technische universiteiten houden ze opkomende technologieën scherp in de gaten. Fotonica is zo’n technologie die in de nabije toekomst waarschijnlijk een hele grote rol gaat spelen.

Fotonica, wat is dat eigenlijk? Kort gezegd is het de wisselwerking tussen fotonen (licht) en elektronen (elektronica). Bij dit schakelen via licht draait het om componenten die elektrische stroom omzetten in licht en dan met name lichtbronnen als led en laser maar ook tft en lcd, en elementen die licht omzetten in elektrische stroom. 

PV 

Voorbeeld van een toepassing binnen de installatietechniek is de zonnecel waarmee de energie van zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Maar overal waar snellere dataverbindingen of betere monitoring van data wenselijk is, liggen mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, aan telecom, beveiliging, transport en natuurlijk internet. Dat laatste vraagt inmiddels om actie op korte termijn, want datacenters en routers zitten bijna aan hun maximale capaciteit, met name door de groei van social media en het gebruik van mobiel internet. Naar verwachting kan fotonica de traditionele elektronische technologie – nu zo’n 50 jaar oud – vervangen en het capaciteitsprobleem oplossen. 

Energie 

Fotonica kan ook bij de energievoorziening een belangrijke taak krijgen. Nu wordt die nog geregeld door centrale units die voor een bijna constante stroom zorgen. Maar omdat de vraag naar duurzame energie stijgt en die niet altijd geleverd kan worden, zijn er centrales nodig die inspringen bij tekorten. Om die vraag te kunnen monitoren en – letterlijk – snel te kunnen schakelen, is  geïntegreerde fotonica nodig. Data via licht gaat veel sneller dan data via elektronen, er wordt dan niet meer in milliseconden maar in nanoseconden gemeten. Vertragingen zijn daarmee verleden tijd. Een groot voordeel van fotonica is dat het heel energiezuinig is. Daarnaast zijn fotonen door de hogere lichtfrequenties niet erg omgevingsgevoelig. Data kan door middel van fotonica sneller en betrouwbaarder worden overgebracht.  

Smart grids en telecom 

Smart grids kunnen zorgen voor een balans van vraag en aanbod in de opwekking en afname van elektrische energie. Daar wordt al mee geëxperimenteerd, en het is de bedoeling om in vijf jaar tijd 500.000 gebouwen in Nederland aan te sluiten op een smart grid binnen het project Smart Grid Evolution. Dat wordt dan het grootste decentrale netwerk op deze schaal. Het monitoren van de energieniveaus vraagt om veel dataverkeer, en dus is fotonica hier goed toepasbaar.  Bij de ontwikkeling van smart grids zijn installateurs een belangrijke factor. Maar ook in de telecom wordt veel werk verwacht. Telecom is een sector die snel verandert en waar fotonica toe te passen is. Op dit moment wordt bij de telecomvoorzieningen in huis nog veel coax en koper gebruikt. Buiten de particuliere markt is glasvezel inmiddels gemeengoed om in een grotere bandbreedte te kunnen voorzien. In huis is die bandbreedte ook nodig, niet alleen om de connectie met de smart grids te maken, maar ook voor allerlei andere  voorzieningen. Een deel van de aansluiting zal draadloos verlopen, en fotonica biedt daar oplossingen voor. Er wordt op dit moment hard gewerkt om fotonica te vervolmaken en dat biedt straks allerlei mogelijkheden voor elektrotechnische installatiebedrijven. In de nabije toekomst zal de vraag naar goede installateurs met kennis van fotonica toenemen. Het is dus goed om de ontwikkelingen in de gaten te houden en mee te bewegen. 

Tekst: Marion de Graaff

Foto: Pixabay


Ook interessant