Zoeken
Menu
Speciale combinerboxen voor drijvende fotovoltaïsche systemen

Een voorwaarde voor het ontwikkelen en bouwen van de huidige fotovoltaïsche installaties is dat ze efficiënt werken - economisch en zonder stilstand. Aangezien het aantal installaties op utiliteitsschaal groeit, neemt de beschikbare ruimte af. Dit betekent dat nieuwe ruimte voor zonne-energie installaties moet worden gevonden. Een mogelijke optie zijn drijvende zonnesystemen. Dit stelt exploitanten en fabrikanten wel voor nieuwe uitdagingen, zoals hoge luchtvochtigheid, corrosieve omgevingen en directe instraling.

Drijvende PV-systemen worden voornamelijk gebruikt op zoetwatermeren of -vijvers. Dit betekent dat de systemen aan extremere omstandigheden kunnen worden blootgesteld, zoals een omgevingstemperatuur tot 50ºC, waarbij ze bestand moeten zijn tegen een luchtvochtigheid tot 100%. De Weidmüller PV drijvende DC combinerbox is ontworpen voor een bedrijfsspanning tot 1500 V DC, welke momenteel wereldwijd het meest gangbaar is. Deze drijvende combinerboxen zijn speciaal hiervoor ontwikkeld en kunnen tegen een hoge relatieve luchtvochtigheid, corrosieve omgevingen en directe instraling. Om corrosie gerelateerde componentenuitval in drijvende toepassingen te voorkomen, is de PV Floating Box speciaal ontworpen voor niveau ´B´-omgevingen volgens IEC-61439-2.

De ontwikkeling van een speciale PMMA zonwering die straling en warmte absorbeert, zorgt ervoor dat de module ook onder directe zon instraling blijft werken. De wering is van geglazuurd polymeer dat de reflectie-index verhoogt en invallende straling efficiënt afbuigt, zodat de temperatuur in de combinerbox laag blijft. Bevestiging van de PMMA-zonwering aan de deur van de behuizing met roestvaststalen blindklinknagels garandeert een permanente IP65 beschermingsklasse. Speciale meervoudige kabelwartels worden gebruikt voor een betere waterafdichting en zorgen tevens voor een robuuster ontwerp met minder mechanische onderdelen. Eenbreed assortiment plug & play varianten met 8 tot 24 ingangen zorgt voor efficiënt gebruik. De door Weidmüller ontwikkelde oplossing is nauwkeurig afgestemd op deze gebruiksomstandigheden en overeenkomstig getest. Alle tests werden goed doorstaan wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een technisch correct ontwerp van de drijvende combinerboxen. 

Stringbewaking belangrijker dan ooit

Deze gecompliceerde milieuomstandigheden kunnen alle componenten in de PV-installatie aantasten en zijn dus van directe invloed op het rendement van de investering (ROI). Een van de belangrijkste onderdelen zijn de zonnepanelen. Elk jaar wordt de IV-curve van de strings gemeten om er zeker van te zijn dat de prestaties van de panelen overeenstemmen met hun technische specificaties. Toch kan het gebeuren dat de gemeten IV-curve anders uitvalt dan verwacht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan er twee het belangrijkst zijn: de prestaties van de panelen worden verminderd door vervuiling, of door het PiD-effect (veroudering). Beide verantwoordelijk voor een directe vermindering van de energieproductie van de PV-installatie.

Een monitoring- ofwel stringbewakingssysteem kan eventuele problemen tijdens de elektriciteitsproductie op te sporen. Door de strings te monitoren kunnen niet alleen bestaande problemen in de combinerbox gedetecteerd worden, zoals een defecte zekering, maar kan eveneens gecontroleerd worden of een string minder energie produceert als de andere strings. Door een vroege detectie kan het probleem eenvoudig in de PV-installatie worden gelokaliseerd en opgelost, waardoor mogelijke verliezen worden vermeden. Het Weidmüller stringbewakingssysteem Transclinic 16i+ H heeft zich bewezen als een van de meest betrouwbare en robuuste apparaten in de markt en kan ook worden gebruikt in drijvende combinerboxen. Dit ondersteunt de financierbaarheid van de projecten, dankzij de hoge betrouwbaarheid en robuustheid van het product en van het bedrijf Weidmüller. De voetafdruk van PV projecten met Weidmüller heeft de waarde van 18 GWp (meer dan 195.000 geleverde Combinerboxen sinds 2007) overtroffen, waardoor we onze klanten een solide trackrecord en betrouwbaarheid in onze oplossingen kunnen bieden.

Ook interessant