Zoeken
Menu
Prefab trap met stekerbare groepenkast nieuwe stap in modulair bouwen Bron: Eaton

Met een prefab meterruimte-trap-module is een nieuwe fase aangebroken in het steeds verder prefabriceren en standaardiseren in de woningbouw. Bij een pilotproject in Zwolle wordt samengewerkt aan een plug and play elektrische infrastructuur binnen een modulaire woning.

Het project is een vervolg op een eerdere geslaagde pilot in Arnhem. In dit project in Zwolle zijn de afgaande groepen stekerbaar uitgevoerd, evenals de voedende zijde die voorzien is van een chassisdeel en voorbereid is om een stekerverbinding te kunnen realiseren tussen de groepenkast en de buiten de woning geplaatste ondergrondse bouw-/woonhuisnetaansluiting (OMZA box). Daarbij worden in de Zwolse woning de Go Wireless-schakelaars van Eaton toegepast op de prefab kingsize Faay wanden.

Nieuwe fase woningbouw

Het pilotproject wordt uitgevoerd door powermanagementbedrijf Eaton in samenwerking met De Modulefabriek, Hegeman Bouwgroep, Löwik Installatietechniek, VBI en Faay uit. Het project is een nieuwe fase in het steeds verder prefabriceren en standaardiseren in de woningbouw, zonder het unieke en eigen karakter van de architectuur van de woningen te belemmeren. Belangrijk onderdeel binnen die balans tussen standaardisatie en eigenheid is de elektrische installatie binnen de woning.

Plug and play

Met de in de meterruimte-trap-module voorgemonteerde Eaton Systeem 55 groepenkast is het aansluiten van groepen plug and play. Dankzij de voorgeconfigureerde Eaton Go Wireless-oplossingen is de installatie van schakelaars op de prefab wanden gemakkelijker, minder kostbaar en kan bouwtijd worden gereduceerd. Bovendien hebben bewoners zelfs aan het eind van het bouwproces nog alle keuzevrijheid voor de plaatsing van het draadloze schakelmateriaal.

Grote efficiëntie- en kostenvoordelen

In Zwolle draait het pilotproject om een enkele woning. Eaton en partners bereiden inmiddels ook projecten voor sociale huurwoningen voor. Juist in die sector, waar de prijsdruk hoog is, zijn grote efficiëntie- en kostenvoordelen te behalen met de modulaire woning en een plug and play elektrische infrastructuur, zonder de persoonlijke keuzes van bewoners onmogelijk te maken

Voorgemonteerde groepenkast met vlamboogdetectie  

De voorgemonteerde Systeem 55 groepenkast is uitgerust met AFDD+ beveiligingscomponenten met vlamboogdetectie. Deze componenten zijn nog niet verplicht, maar worden wel aanbevolen volgens de IEC 60364 en NEN1010 normen. Vlambogen zijn een van de hoofdoorzaken van branden in woningen met een oorsprong in de elektrische installatie. In Nederland ontstaan meer dan een derde van de woningbranden in de elektrische installatie. Daarmee zijn toekomstige bewoners van de woning in Zwolle beter beschermd tegen brand dan volgens de standaardvoorschriften vereist is.Go Wireless  

Bijzonder is dat in de Zwolse woning geen traditionele wandschakelaars worden gebruikt, maar een draadloze oplossing van Eaton. De schakelaars voor verlichting, zonwering en andere elektrische apparatuur zijn draadloos en compatibel met de meeste merken schakelmateriaal. Geen tijdrovende zakeinden met buizen, draden en inbouwdozen voor schakelaars aanbrengen, maar schoon en snel werken met alle vrijheid om schakelaars op de gewenste plek aan te brengen of naderhand te verplaatsen.

Slimme woning

Met het aanbrengen van draadloze wandschakelaars wordt automatisch een intelligente laag in de woning gecreëerd. Daardoor kan de installatie, in slechts enkele minuten, worden uitgebreid met extra schakelaars voor bijvoorbeeld verlichting, of met 'master'-schakelaars die alle verlichting met één druk op de knop in- of uitschakelen. Upgraden met slimme functies, zoals voorgeprogrammeerde persoonlijke verlichtingsvoorkeuren met bijvoorbeeld schakelklokfuncties, aanwezigheidssimulatie en bediening via een app en meer, kan gerealiseerd worden door het toevoegen van slechts één component. 

Ook interessant