Zoeken
Menu
Enedis en Schneider Electric lanceren innovatieve oplossing voor schakelmateriaal als alternatief voor SF6-gas

Enedis en Schneider Electric starten een project rond een nieuwe generatie MV/LV-schakelmateriaal als alternatief voor het schadelijke SF6 (zwavelhexafluoride)-gas. SF6-gas wordt in veel middenspanningsschakelaars gebruikt. Alhoewel het gas voordelen biedt op het gebied van veiligheid en isolatie, is het het meest krachtige broeikasgas dat onder het Kyoto-protocol valt, wanneer het in de atmosfeer lekt.

Het project wordt uitgevoerd in een R&D-laboratorium van Enedis waar twee RM AirSeT RMU-schakelborden van Schneider Electric worden geïnstalleerd. Deze nieuwe schakelborden worden hier getoetst als MV-distributienetwerk. Het doel van dit experiment is om gedurende 18 maanden het gedrag van de apparatuur in verschillende elektrische configuraties te evalueren. De nabijheid van de R&D-teams van Enedis en Schneider Electric in Grenoble maakt het mogelijk deze tests uit te voeren onder strenge condities, gelijkwaardig aan praktijksituaties. 

Deze innovatie vergde meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling door Schneider Electric: een nieuwe isolatietechnologie op basis van zuivere lucht die dezelfde elektrische prestaties levert als vandaag, evenals optimale veiligheid. Deze nieuwe reeks van ecologisch verantwoorde secundaire MV-distributieapparatuur biedt het dubbele voordeel van compactheid en connectiviteit die nodig is voor een efficiënt energiebeheer.

"Enedis wil haar koolstofvoetafdruk tegen 2025 met 20% verminderen. Dit project moet ons in staat stellen te innoveren om industriële oplossingen te ontwikkelen die het milieu respecteren. Innovatie speelt een belangrijke rol bij het vinden van nieuwe technische en technologische oplossingen voor de elektrische netwerken die wij exploiteren," zegt Marianne Laigneau, voorzitter van de Raad van Bestuur van Enedis.

"Bij Schneider Electric zijn we ervan overtuigd dat het beste gas zuivere lucht is. Deze groene en digitale optie zonder SF6 is de belangrijkste vooruitgang op het gebied van middenspanningsschakelaars in meer dan veertig jaar. Milieuduurzaamheid is belangrijk voor ons en voor onze klanten. De innovatie die we vandaag hebben ingezet, stelt ons in staat een duurzame oplossing te overwegen met behoud van alle voordelen die conventionele apparatuur met SF6 ons altijd heeft geboden,” verklaart Frederic Godemel, Executive Vice President, Power Systems & Services, Schneider Electric.

Ook interessant