Zoeken
Menu
​TenneT presenteert uniek stroomnetwerk op zee Foto: Shutterstock

Vlak nadat de herziening van de Elektriciteitswet werd aangenomen, presenteerde netbeheerder TenneT de ambitieuze plannen voor een stroomnetwerk op de Noordzee: Net op Zee. Het gaat hier om vijf platformen voor transport van windenergie naar het vaste land, met een totaalvermogen van 3500 MW en een 66 kV netwerk.

TenneT is de eerste netbeheerder ter wereld dat windparken gaat aansluiten met een voltage van 66 kV, in plaats van 33 kV. Dit brengt belangrijke voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor minder energieverlies tijdens transport. Ook wordt de benodigde kabellengte ermee verminderd, wat de kosten aanzienlijk verlaagt. Daarnaast maakt het hogere voltage de ontwikkeling van windturbines met grotere vermogens mogelijk.

Mel Kroon, CEO van TenneT: “Dankzij het aannemen van deze herziening van de Elektriciteitswet kunnen wij onze in Duitsland opgedane kennis en kunde met het aansluiten van windparken op zee aanwenden voor de Nederlandse energietransitie. Vaststelling van het ontwerp van de offshore platformen voor de aansluiting van de geplande windparken is hierbij een belangrijke stap.”

Platformen

De platformen zullen bestaan uit verschillende onderdelen. Een onderbouw, waarmee het platform verankerd wordt op de zeebodem, een bovenbouw, waar de technische installatie zich bevindt, en een kabeldek waarmee de kabel vanuit de onderbouw naar de boven kunnen worden geleid.

2019

TenneT hoopt in 2019 het eerste platform te openen. De uitrol van Net op Zee zal, naar verwachting, gelijk lopen met de ontwikkeling van windparken.

Bekijk onderstaande animatie voor een goed beeld van het beoogde stroomnetwerk op zee. 

Ook interessant