Zoeken
Menu

Per eind maart is KSB in de productielocatie Halle an der Saale (Duitsland) gestart met de serieproductie van de hoogefficiënte elektromotorenserie SuPremE. In tegenstelling tot conventionele synchroonmotoren, bevat deze aandrijving van de Duitse pompproducent geen magnetische materialen waardoor kostbare grond- en hulpstoffen worden gespaard en milieubelasting wordt voorkomen in landen waar de stoffen worden gedolven.

De nieuwe motoren vereisen geen storingsgevoelige positie-indicatoren van de rotor waardoor de motor dezelfde robuustheid en betrouwbaarheid heeft als een geregelde asynchrone motor. Door de lage verliezen in de rotor is de levensduur van de lagers zelfs enigszins verhoogd. De aandrijving die al in 2009 als prototype op de Hannover Messe werd gepresenteerd, is uitgerust met een vierpolige rotor. Deze bestaat alleen uit een blikpakket en heeft geen kortsluitanker. Voor de geleiding van de veldlijnen is aan de rotorplaten in het blikpakket een bijzondere vorm gegeven.

In combinatie met de PumpDrive toerentalregeling, zijn toerentallen van 0 tot 4.200 min-1 standaard mogelijk. Met de nieuwe synchroon-reluctantiemotoren is een nieuwe technologie beschikbaar, waarmee aan alle toekomstige eisen voor energiezuinige aandrijving van pompen en andere roterende apparatuur kan worden voldaan. De motoren hebben minstens 15 procent minder vermogensverlies dan voorgeschreven in de Europese wetgeving EC 640/2009 voor efficiëntieklasse IE3 vanaf 2015 of 2017. Daarmee bereikt de motor nu reeds het toekomstige efficiëntieniveau IE4 van de IEC/CD 60034-30 Ed. 2.

De synchroon-reluctantiemotor heeft, in tegenstelling tot asynchroonmotoren, in deellast een bijna constant hoog rendement. Juist die deellasten komen in de praktijk veelvuldig voor omdat veel aandrijvingen in geregeld bedrijf vooral met lager toerental draaien.
In de praktijk is het efficiëntievoordeel vergeleken met asynchrone motoren dus groter dan alleen bij nominale belasting mag worden verwacht. KSB is voornemens de aandrijving ook aan andere producenten van roterende apparatuur te leveren.

KSB is een vooraanstaande producent van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw.

Ook interessant