Zoeken
Menu
Even langs de groothandel... Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip, Beeld: Elektramat

Uit de meest recente BouwKennis monitor ‘Rol van de handel’ bleek dat installateurs hun spullen steeds vaker rechtstreeks bij de fabrikant kopen. Toch is de verkoop via groothandels nog steeds leading. Op dit moment is de verhouding: bouwmarkten en overig 10%, fabrikanten 20% en groothandels 70%. De groothandel wint dus nog steeds.

Dat elektrotechnische groothandels het goed doen, bewijst Oosterberg. Dat familiebedrijf vierde op 2 juni haar 125-jarig bestaan en werd verblijd met een oorkonde en het predicaat ‘Koninklijk’. Maar er zijn meerdere groothandels in Nederland waar elektrotechnische installatiebedrijven hun materialen kopen. Meestal zijn het ketens die in verschillende plaatsen een vestiging hebben. Zo is Rexel een internationale groothandel met ruim 2000 vestigingen in 35 landen en zo’n 28.000 medewerkers. Ook de Technische Unie is een grote speler. De TU bedient niet alleen de elektrotechnische installateur, maar heeft ook alles in huis op het gebied van de w-installatie. Voor een totaalinstallateur een reden om daar te shoppen.

Productspecialisten

Natuurlijk kan overal online besteld worden. De meeste groothandels leveren binnen 24 uur of zelfs dezelfde dag nog. Afhalen is ook een mogelijkheid, en daarnaast zijn er groothandels die het voorraadbeheer voor hun klanten regelen.

Elektramat bestaat uit één winkel in Enschede en een webshop en heeft heel veel vaste klanten. Directeur Ruud Pierik: ‘Wij verkopen zo’n 95% van de producten via internet. We hebben veel zorg en tijd in onze site gestoken en daarom zijn we goed vindbaar. Wij zijn gespecialiseerd in groepenkasten en stellen ze desgewenst op maat samen. Dan hoeft een installateur hem alleen nog maar aan te sluiten. Dat spreekt aan, we hebben klanten in heel Nederland. Voor vragen zitten onze productspecialisten klaar. Dat is denk ik wel een onderscheidend vermogen van ons. Wij geven passend advies en spelen echt in op de vraag van de klant.’ 

Koffie en een praatje

Ook klanten zijn er in soorten en maten. Bij een willekeurige vestiging van een willekeurige elektrotechnische groothandel treffen we op een maandagochtend ZZP’er Gerard. ‘Ik begin de werkweek altijd bij de groothandel. Altijd dezelfde vestiging, ik kom hier al jaren. Eerst even koffie en een praatje. Dan zoek ik uit wat ik die week voor materialen nodig heb. Ze hebben hier alle grote merken en ik kan alles krijgen: van aarddraad tot zekering. Soms is er een nieuw product of iets anders dat ik even moet zien. De jongens hier weten precies wat ik interessant vind.’

Martijn werkt bij een grote landelijke totaalinstallateur. ‘De inkoop wordt in principe voor ons geregeld, maar ik vind het wel leuk om hier af en toe even rond te lopen.’ Peter is inkoper voor een middelgroot bedrijf. Hij zegt: ‘Dat kan ik van achter mijn bureau doen en dat doe ik meestal ook. Maar ik vind het persoonlijke contact ook heel belangrijk. Het praat anders als je weet wie er aan de andere kant van de telefoonlijn zit. Ook in verband met ondersteuning, garantie en eventuele problemen neem je dan makkelijker contact op. Daarom ga ik toch regelmatig even langs.

Ook interessant