Zoeken
Menu
25 jaar Transformatordag Marion de Graaff; Tekstbureau ’t Kofschip

Op donderdag 16 september 2021 vond de 25e editie van de Transformatordag plaats. Het was een speciale lustrum editie, waarbij werd teruggekeken op de ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar. Maar er was ook aandacht voor innovatie, best practices en nieuwe inzichten, ontwikkelingen en toepassingen van nu.

De Transformatordag wordt jaarlijks georganiseerd door CenTram, het DNV kenniscentrum voor Transformatoren, en de DNV Energy Academy. Op 16 september kwamen zo’n honderd deelnemers vanuit veertig verschillende bedrijven bij elkaar om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Daarbij waren energieproductie-, transmissie- en distributiebedrijven, industrieën, railvervoerbedrijven, fabrikanten, dienstverleners en adviseurs. 

Voorspellingen

Dit jaar stond de Transformatordag in het teken van het 25-jarig jubileum. Prof. ir. Peter Vaessen (KEMA) blikte terug op de voorspellingen die hij op de eerste Transformatordag in 1994 deed. Ze kwamen niet allemaal uit, maar wel de voorspelling dat er meer elektrische energie gebruikt zou gaan worden, dat het elektriciteitsnet complexer zou worden en dat er meer verschillende transformatoren ontwikkeld zouden gaan worden. De verwachting is dat de trend van meer vermogenselektronica en DC zich nog verder zal ontwikkelen.

Betrouwbaarheid

Er stonden veel onderwerpen op het programma. De betrouwbaarheid van transformatoren werd besproken aan de hand van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van integrale online monitoring. Ook de ervaringen omtrent de demontage en analyse van een bijna gefaalde energie transformator kwamen aan bod. Dr. ir. Michel Duval (Hydro Quebec) sprak over de laatste ontwikkelingen omtrent DGA-interpretatie technieken aan de hand van diverse “Duval”-driehoeken en pentagonen. 

CO2-uitstoot reduceren

Ook dit jaar was duurzaamheid een belangrijk thema. De deelnemers werden aan het denken gezet over een circulaire manier van transformator management, waarbij nieuwe werkwijzen en berekeningen werden gepresenteerd om CO2-uitstoot te reduceren. Daar kunnen isolatievloeistoffen niet bij achter blijven. Een nieuwe op de markt gebrachte volledig biologisch afbreekbare vloeistof kan bijdragen aan een hogere vermogensdichtheid terwijl de vloeistof het milieu minder belast dan reguliere isolatie vloeistoffen. Dat sluit goed aan bij het onderzoek van Rory Leich (Qirion, onderdeel van Alliander). Hij stelt dat transformatoren veel hoger cyclisch belast kunnen worden dan nu gebruikelijk is, zonder veel aan levensduur in te boeten. 

Toekomst

De 25e editie van de Transformatordag werd afgesloten met een interactieve discussie over de toekomst van de transformator en de transformator markt. Prof. Dr. ir. Han Slootweg (Enexis) en Mark Wilkinson MSc (Royal Smit Transformers) leidden deze discussie en riepen transformator beheerders nadrukkelijk op om deel te nemen aan innovatieve transformator ontwikkelingen om zo sneller verbeteringen toe te kunnen passen.

Marktplaats

Een vast onderdeel was ook dit jaar de marktplaats. De stands werden bemand door Kabel Meet Techniek-Services B.V., Shell, Nynas NV, Vaisala GmbH, OTM-Projectadvies, GMC-Instruments Nederland B.V., Vandentempel, Merford Noise Control B.V. en Royal SMIT Transformers. De jubileumeditie van de Transformatordag was een succes. Heeft u wensen of ideeën voor de volgende Transformatordag of wilt u de volgende Transformatordag graag bezoeken? Geef het door aan DNV op Academy.Energy@dnv.com.

Ook interessant