Zoeken
Menu

In de Utrechtse wijk Lombok werd in juni de eerste zon-gestuurde elektrische laadpaal in de wijk geplaatst. "De paal laadt niet alleen een auto op met zonne-energie, maar ’s nachts kan de accu van de auto ook weer langzaam leeggehaald worden en leveren aan huishoudens. Zo kunnen we bijna 100% op eigen zonne-energie werken", zegt Robin Berg van LomboXnet.

In de Utrechtse wijk Lombok werd in juni de eerste zon-gestuurde elektrische laadpaal in de wijk geplaatst. "De paal laadt niet alleen een auto op met zonne-energie, maar ’s nachts kan de accu van de auto ook weer langzaam leeggehaald worden en leveren aan huishoudens. Zo kunnen we bijna 100% op eigen zonne-energie werken", zegt Robin Berg van LomboXnet.

LomboXnet werkt hiervoor samen met General Electric, de gemeente Utrecht en netbeheerder Stedin. In de komende periode zullen er 20 laadpalen in de wijk bij komen.

De slimme laadpaal laadt elektrische deelauto’s op aan de hand van het beschikbare vermogen van zonnepanelen van LomboXnet. Op deze manier vermindert de piekbelasting op het net van de zonnepanelen én van de elektrische auto’s: het grote aanbod van zonnestroom van de zonnepanelen gaat overdag direct de accu’s van de auto’s in, zodat deze ’s avonds minder nodig hebben.

Elektrotechniek365.nl trok de wijk Lombok in om Robin Berg te spreken over dit initiatief. Zie onderstaande video voor het gesprek:

Ook interessant