Zoeken
Menu
TenneT zet elektrische auto’s in voor stabiliteit elektriciteitsnet Foto: Shutterstock

TenneT en The New Motion zetten dit jaar duizenden elektrische auto’s in om fluctuaties in het elektriciteitsnet op te vangen. Want elektrische auto’s zijn naast een vervoermiddel ook een opslagmiddel voor elektriciteit. TenneT heeft hiermee een wereldprimeur; elektrische auto’s zijn nog niet eerder op deze schaal en op deze manier ingezet.

Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT, in een persbericht: “Deze pilot past in de bredere strategie van TenneT om het elektriciteitssysteem voor te bereiden op de grotere hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. In de komende jaren zal de opwek van duurzame elektriciteit een vlucht nemen en zullen er momenten komen waarop er nauwelijks meer centrales draaien. Juist dan is er flexibiliteit nodig om fluctuaties op te vangen. Partijen als The New Motion, die al die grote aantallen van kleine vermogens in batterijen van elektrische auto's kunnen samenvoegen tot een volume dat een zinvolle bijdrage kan leveren aan de stabiliteit, spelen een belangrijke rol.”

Aanbod en vraag

TenneT heeft als taak om een stabiele frequentie van het elektriciteitsnet te waarborgen. Het aanbod moet derhalve altijd overeenkomen met de vraag, om overschotten of tekorten te voorkomen. Dit wordt ook wel balanshandhaving genoemd. Wanneer vraag en aanbod uit balans raken, zorgt TenneT ervoor dat centrales meer of minder elektriciteit leveren. Elektrische auto’s gaan deze taak in het aankomende jaar deels overnemen.

Ritsaart van Montfrans, oprichter van The New Motion: “De doelstelling van The New Motion is om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen. Middels deze energiediensten voor berijders kunnen we elektrisch rijden nu nog aantrekkelijker maken. Ons netwerk is met 25.000 laadpunten het grootste in Europa, en we gaan aan de slag om deze nieuwe diensten zo spoedig mogelijk voor al onze klanten beschikbaar te maken. Hiermee komt de volledige potentie van elektrisch rijden tot zijn recht: de auto’s zijn zeer geschikt als buffer in het elektriciteitsnet om duurzaam opgewekte energie van wind en zon goed op te slaan.”

Nuvve

Voor The New Motion is het benutten van de flexibiliteit die elektrische auto's kunnen bieden aan het energiesysteem vanaf het begin een onderdeel geweest van de visie. De auto is naast een vervoermiddel ook een opslagmiddel voor elektriciteit. Ieder laadpunt is daarom uitgerust met de mogelijkheid om de laadsnelheid geautomatiseerd, centraal aan te sturen. Hiervoor werkt The New Motion samen met Nuvve, een Amerikaans bedrijf dat deze technologie eerder al demonstreerde in de VS. De levering van frequentieondersteuning is een eerste stap. Als het gebruik van de slimme meter is doorgevoerd zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Ook interessant