Zoeken
Menu

De gemeente Utrecht en vijftien omringende gemeenten gaan in de aankomende jaren duizend speciale laadpalen installeren. Aan de hand van deze laadpalen kunnen elektrische auto’s ook stroom leveren aan de huishoudens die de laadpaal omringen.

De Utrechtse wijk Lombok heeft al twintig van deze laadpalen. Door het nieuwe plan, dat afgelopen vrijdag werd ondertekend, komen de speciale laadpalen ook in Bunnik, Houten, Woerden en Zeist te staan.

Lombok

In Lombok werken de laadpalen erg goed. Zonnepanelen leveren overdag stroom aan de laadpalen, waarmee elektrische auto’s opgeladen worden. Aan het eind van de dag, wanneer de zon onder is, leveren de elektrische auto’s via dezelfde laadpaal weer stroom terug.

Bekijk ook: Video-interview over de laadpalen in de wijk Lombok, Utrecht.

Wereldprimeur

Netbeheerder Stedin noemt de installatie van de laadpalen een wereldprimeur tegenover het Financieel Dagblad; nergens ter wereld is een koppeling van elektrische auto’s aan het net op deze schaal te vinden.

Momenteel kost het zo’n 1500 euro om een normale laadpaal om te bouwen naar deze speciale laadpaal. Stedin verwacht echter dat deze prijs snel zal dalen naar 200 euro per laadpaal.

Eigenaren van elektrische auto’s krijgen vooralsnog geen vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun auto als energiebron. In de toekomst kan hier volgens Stedin echter 100 euro per maand tegenover komen te staan.

Ook interessant