Zoeken
Menu

Zeven Nederlandse bedrijven hebben zich verenigd onder de noemer Universal Smart Energy Framework-alliantie (Usef) en gaan zich gezamenlijk richten op het ontwikkelen van nieuwe standaarden op het gebied van smart grids. De samenwerking bestaat uit ABB, Alliander, DNV GL, Essent, IBM, ICT en Stedin.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de energiemarkt drastisch aan het veranderen is. De groei van duurzame energie is een positieve ontwikkeling, maar het is tevens een onvoorspelbare en fluctuerende vorm van energie. Zonnepanelen en windmolens leveren niet op constante wijze energie en eindgebruiker worden steeds vaker ook leveranciers van energie. Hier moet het Nederlandse stroomnetwerk op voorbereid worden, om overbelasting te voorkomen. Slimme energienetwerken, ofwel smart grids, kunnen de oplossing zijn.

Standaarden ontwikkelen

De Usef-alliantie wil standaarden ontwikkelen, waarmee energieverbruik en –levering met behulp van smart grids ook op kleine schaal efficiënt gestuurd kan worden. De alliantie experimenteert al op verschillende plekken met het gebruik van smart grids, zoals in Hoog Dalem, een wijk in Gorinchem.

Smart Grids maken het bijvoorbeeld mogelijk om zelf opgewekte energie uit te wisselen met de buren, wanneer zij verlegen zitten om energie en jij een overschot hebt.

Ook interessant