Zoeken
Menu
KNX-gestuurde klimaatinstallaties: brengt energiebeheer naar een nieuw niveau

Energiemanagementsystemen op basis van KNX. Het zijn deze nieuwste oplossingen en projecten die een groot potentieel laten zien voor actieve energiebesparing en duurzaamheid. Vandaar dat KNX Association en de bij haar aangesloten fabrikanten steeds nadrukkelijker inzetten op KNX-gestuurde klimaatinstallaties gekoppeld aan intelligente energiemanagementsystemen. Het zijn deze oplossingen die de verduurzaming in de gebouwde omgeving een belangrijke impuls zullen geven.

Energiemanagement speelt een steeds centralere rol in slimme woningen. Kostenbesparingen en de bescherming van het klimaat door efficiënte, duurzame opwekking, opslag en gebruik van energie zijn hierin de belangrijkste drijfveren. Deze drijfveren zijn steeds eenvoudiger te realiseren dankzij KNX, ‘s werelds toonaangevende technologiestandaard voor gebouwautomatisering. Maar ook met het toenemende aantal elektrische auto’s, die thuis worden opgeladen en veel energie vragen maar ook kunnen bieden, wordt efficiënt energiebeheer in slimme woningen belangrijker dan ooit. Met intelligente beheersystemen kunnen we knelpunten in de stroomvoorziening voorkomen en zorgen dat de stroomnetten niet te zwaar worden belast.

Home Energy Management verovert de markt 

Sinds een aantal jaar zijn er veel apparaten en componenten voor Home Energy Management Systemen (HEMS) verkrijgbaar op de markt. Zeer recentelijk zijn er, vanwege de toegenomen interesse in dit domein, nieuwe KNX-oplossingen en KNX-componenten uitgebracht, zoals de ‘Eisbär’ van Alexander Maier en ‘EibPC’ van Enertex. Deze nieuwe oplossingen en producten lopen voorop in dit domein en veroveren de markt. De energiebeheersystemen (HEMS) die op basis van KNX zijn gecreëerd voor slimme woningen gebouwen creëren de mogelijkheid om veel energie te besparen.

Elk HEMS op basis van KNX regelt de interactie van alle energieproducenten en -verbruikers in een slimme woning. Door alle gebouwgebonden technologiesystemen en slimme apparaten met KNX te verbinden, bereikt men een dynamische regeling van het energieverbruik van alle huishoudelijke apparaten en installaties. Zo kan de elektriciteit, die bijvoorbeeld een fotovoltaïsch systeem produceert, intelligent worden geleid naar de plek waar het nodig is. Overtollige energie wordt automatisch opgeslagen, zodat deze op een later moment kan worden gebruikt. Hierdoor worden de kosten voor het inkopen van elektriciteit bij externe energieleveranciers aanzienlijk verlaagd. Veel KNX compatibele HEMS bieden hun gebruikers een uitgebreide visualisatie van alle relevante gegevens. Deze gegevens bestaan uit een altijd up-to-date overzicht van de energiebalans in hun slimme woning, evenals de mogelijkheid om zelf aanpassingen aan het energiebeheer door te voeren.

Bewezen in echte projecten met tot 60% energiebesparing 

De meest recente, slimme woningprojecten in dit domein profiteren al van efficiënte, verbeterde en nieuwe ideeën voor energiebeheer met KNX. Een mooi voorbeeld is het project van een woonproject in Gammelsdorf (Duitsland). Hier moest men het in capaciteit beperkte elektriciteitsnet van de lokale energieleverancier compenseren door gebruik te maken van een fotovoltaïsch systeem en een warmtekrachtcentrale. Met ‘EibPC’ als HEMS op basis van KNX worden de twee energie-opwekkers volgens de werkelijke warmte- of elektrische energiebehoeften van het gebouw aangestuurd. Afhankelijk van het seizoen wordt een extra gasketel ingeschakeld voor extra warmteopwekking. De warmtekrachtcentrale dient ook als noodstroomvoorziening bij stroomuitval, waarbij alle hoog belaste verbruikers in het gebouw automatisch worden uitgeschakeld.

Zoals ook het E-House, een demoproject van ZVEH (de Duitse branchevereniging van de installatiesector), laat zien, kan er dankzij energiebeheer op basis van KNX tot 60% van de energie worden bespaard. Met het E-House demonstreert de branchevereniging de hoge mate van automatisering, netwerkconnectiviteit en energie-efficiëntie in slimme woningen die vandaag de dag met KNX al mogelijk is. Van fotovoltaïsche energie tot elektriciteitsopslag, van intelligente ventilatie tot brandstofcellen en van communicatieve keukenapparatuur tot actief begeleid wonen. Een breed scala aan apparaten en functionaliteiten zijn in het E-House via KNX met elkaar verbonden en via ‘Eisbär’ in het HEMS geïntegreerd zodat ze op elkaar kunnen reageren.

Duurzaam voor een slim leven 

“Slimme gebouwen op basis van de KNX-standaard en de talrijke producten en oplossingen uit het KNX-universum zorgen niet alleen voor meer comfort en een hogere levenskwaliteit. Door de sterke eigenschappen van KNX in energiebeheer levert HEMS ook een belangrijke bijdrage aan de bescherming van ons klimaat”, legt Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association, uit. “Als wereldspeler op het gebied van slimme gebouwtechnologie speelt het onderwerp duurzaamheid al jaren een prominente rol binnen de KNX Associatie. Wij weten hoe belangrijk de bouwsector is in de strijd tegen klimaatverandering. We zijn daarom verheugd dat we kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, en dus aan een slimmer leven, door de technologische vooruitgang die KNX kan bieden.”

Ook interessant