Zoeken
Menu
Digital Twin helpt bij optimaliseren duurzaamheid en efficiency van gebouwen Bron: CAD & Company

Met een slim gebouw kunnen vastgoedbeheerders en huurders besparen op bijvoorbeeld de kantoorruimte of energie- en schoonmaakkosten. Hoe? Met een zogenaamde ‘Digital Twin’. Dit is een digitale kopie in de virtuele wereld van fysieke producten en apparatuur. CAD & Company heeft het creëren en toepassen van een digitale tweeling nu laagdrempelig toegankelijk gemaakt met BLDNG360 en multisensoren.

CAD & Company introduceert de oplossing om (bestaande) gebouwen slimmer te maken momenteel op de BouwBeurs 2019. De ‘Digital Twin’ en IoT-sensoren hebben als doel de bezettingsgraad, duurzaamheid en andere gebruikstoepassingen te optimaliseren, op basis van real-time datacollectie en -analyses. De innovatie is gebaseerd op het BLDNG360 platform voor een virtuele 3D-gebouwomgeving van CAD & Company en multisensoren van het Zweedse Yanzi Networks.

Fysieke en virtuele wereld integreren 

‘Digital Twins’ worden al vaak gebruikt voor industriële toepassingen om fysieke producten en apparatuur in de echte wereld te integreren met digitale kopieën in de virtuele wereld. Zo’n digitale tweeling biedt ook voor de bouwwereld kansen om het beheer en gebruik van gebouwen en installaties te optimaliseren. Daarom heeft CAD & Company het creëren en toepassen van een digitale tweeling laagdrempelig toegankelijk gemaakt met BLDNG360 en multisensoren. Deze sensoren zijn eenvoudig in elke gewenste ruimte te monteren en communiceren via een goed beveiligd eigen WiFi-mesh-netwerk. Alle verzamelde data is afhankelijk van de wensen op te slaan in een Microsoft Azure of Amazon AWS cloudomgeving, of een eigen datacenter. 

Gebruik en duurzaamheid optimaliseren

De multisensoren van CAD & Company monitoren voortdurend meerdere omgevingscondities, waaronder de temperatuur, luchtvochtigheid, Co2 en stofgehaltes in een werk- of woonruimte. Maar bijvoorbeeld ook de gebruiksintensiteit van ruimtes, bezettingsgraad en beschikbaarheid voor reserveringen. De waardevolste toepassingen zijn het optimaliseren van de duurzaamheid, en gebruiksefficiency. Op basis van alle verzamelde sensordata kunnen vastgoedbeheerders en huurders besparingen van tientallen procenten realiseren op de benodigde kantoorruimte en hun jaarlijkse energie- en schoonmaakkosten.

Slimme gebouwen op basis van open data

“Met deze oplossing voor het integreren van slimme gebouwen en toepassingen van big data verbreedt CAD & Company haar aanbod voor de exploitatiefase van gebouwen en installaties”, vertelt Rob Oud van CAD & Company Group. “Dat is een aanzienlijk langere periode in de levenscyclus, dan de ontwerp- en engineeringfase waarop eerder onze focus lag. Verder spelen wij hiermee in op de behoefte van vastgoedeigenaren en -beheerders om via de virtuele BLDNG360 3D-omgeving meer inzicht en grip te krijgen op hun assets. Wij zijn met Yanzi Networks een partnerschap aangegaan omdat hun sensoren op open standaarden zijn gebaseerd, waardoor de data eenvoudig te hergebruiken is in andere informatiesystemen.”

CAD & Company staat momenteel op de BouwBeurs, stand E036 in hal 8.

Ook interessant