Zoeken
Menu
Atos en HDF Energy ontwikkelen eerste datacenter op groene waterstof

Atos en HDF Energy slaan de handen ineen met als doel een volledige end-to-end oplossing te ontwikkelen om datacenters te voorzien van groene waterstof die uit hernieuwbare energie is gewonnen. Zij lanceren voor het eerst een oplossing voor datacenters die veel energie verbruiken en geven invulling aan hun ambitie in 2023 het eerste datacenter te introduceren dat volledig op groene waterstof draait.

Atos zorgt daarbij voor de hardware, software en integratiediensten die het mogelijk maken de elektriciteit te exploiteren die door groene waterstof wordt geproduceerd. HDF Energy voorziet de energiecentrale van energie in de vorm van voorspelbare hoeveelheden elektriciteit met behulp van high-powered fuel cells. Deze cellen worden van elektriciteit voorzien door groene waterstof die voortkomt uit de conversie van elektriciteit opgewekt met zonne- of windenergie

Technologische uitdaging

De enorme energieconsumptie van datacenters is een belangrijk vraagstuk, waardoor de ontwikkeling van nieuwe energiemodellen aan belang wint. Datacenters hebben een aanzienlijke energiebehoefte, zijn 24/7 operationeel en kunnen zich geen enkele verstoring in de energievoorziening veroorloven. De aanpak van Atos en HDF gaat een stap verder dan de toepassing van energiebronnen als zonne- en windenergie, omdat deze een variabele productie hebben en onvoorspelbaar zijn.

De oplossing van Atos bestaat uit een softwarelaag om de energiebehoefte van een datacenter te voorspellen en de energiebron (groene waterstof) hierop aan te passen. Dit complexe proces is niet alleen gebaseerd op de activiteiten en de omvang van datacenters, maar houdt ook rekening met externe data over weersomstandigheden, zoals weersvoorspellingen. HDF heeft een nieuw type energiecentrale ontwikkeld die op waterstof draait. De beperkingen die door overheden aan de energieconsumptie van datacenters gaan worden gesteld, zijn al in het ontwerp meegenomen.

CO2-reductie

Het initiatief maakt onderdeel uit van het programma ‘Net Zero 2028’ van Atos dat is gericht op CO2-reductie. In 2020 heeft Atos naar eigen zeggen de reductie CO2-uitstoot van zijn datacenters flink aangepakt wat heeft geleid tot een toename van de energy efficiency en een daling van de energieconsumptie van datacenters met 15 procent in vergelijking met 2019. Op dit moment worden Atos’ datacenters voor 55 procent van energie voorzien uit emissievrije en hernieuwbare energiebronnen (ten opzichte van 32 procent in 2019). Sinds 2014 biedt Atos CO2-neutrale hosting services aan klanten.

Ook interessant