Zoeken
Menu
​E-Project van de maand: KNX op de kaart Foto: persbericht KNX

Hun werkzaamheden aan restaurant ’t Gerecht in Heerenveen leverde Heinsius Electrotechniek uit Gorredijk vorig jaar een nominatie voor de KNX-award op. Heinsius heeft niet alleen meegedacht en geadviseerd, maar de hele KNX-installatie er op eigen initiatief ‘in verwerkt'.

’t Gerecht is gevestigd in een historisch pand en is in de loop van de jaren vaak verbouwd. De installaties zijn vaak gewijzigd en uitgebreid en zo langzamerhand was het nodig om het geheel eens grondig aan te pakken.

De installatie is nooit volledig herbouwd; tijdens verbouwingen en aanpassingen is de installatie op basis van KNX aangepast. Hedser Heinsius, directeur van Heinsius Electrotechniek, werd erbij geroepen: “Ik had al eerder projecten voor de eigenaren van ’t Gerecht gedaan. Het doel van het project was de infrastructuur herstellen, verbeteren en moderniseren. Ik zag fantastische mogelijkheden met KNX. Het mooie daarvan is dat er allerlei componenten beschikbaar zijn… Maar hoe je ze aan elkaar koppelt is aan de elektrotechnisch installateur. Je bent zelf de baas. Ik vind het leuk om alle installaties op die manier te automatiseren, maar daarnaast ook nog leuke slimme oplossingen voor specifieke problemen te bedenken. Echt alles is aangepakt, werkt nu via KNX en is op die manier te regelen. Belangrijk is dat zo ook onmiddellijk storingen worden gemeld.”

Work in progress

“In de horeca eindigt een project zoals deze eigenlijk nooit. Steeds als we denken dat het nu wel klaar is, gebeurt er weer iets. Het is echt een work in progress. Er wordt nieuwe apparatuur aangeschaft, er doet zich een trend voor, een concept verandert… Noem maar op. Dan passen wij dat in het grotere geheel in”, aldus Heinsius. “Het is dus constant in beweging en wij bewegen mee. Je moet je aanpassen als je een klus in de horeca hebt. We werken op tijden dat er geen klanten in de zaak zijn, wat betekent dat we starten om vier uur ’s ochtends. Je moet er als technisch dienstverlener wel de juiste mentaliteit voor hebben.”

Stroombelasting keuken

“In de horeca is de beleving van de gasten topprioriteit”, weet Heinsius. “De techniek staat daar ten dienste van en moet voor alles betrouwbaar zijn. Een mooi voorbeeld is de keuken. De stroomvoorziening is belangrijk voor de continuïteit in de keuken en moet dus gegarandeerd en constant zijn. Wij maakten met KNX en energiemeters een opstelling waarmee je het elektrisch verbruik van verschillende afnemers permanent kan meten. Wordt de stroombelasting van de apparatuur te hoog? Dan worden bepaalde elektrische apparaten, met meer of minder voorrang, uitgeschakeld. Het gaat bijvoorbeeld om de wasmachines, de wasdrogers en de laadpalen voor elektrische fietsen en auto's. De toepassing is gebaseerd op relais met stroommeting, stroommeters met stroomtrafo's en een logische omgeving in een regel- en visualisatiepakket. Prachtig om dat uit te denken en te ontwikkelen.”

Verlichting in scenes 

Een andere toepassing die Heinsius met KNX realiseerde, is de verlichting. Er zijn verschillende scenes geprogrammeerd. De zonsondergang bleek een specifiek probleem. “In de fotografie noemen ze dat ‘het gouden uurtje’, maar in de horeca is het ‘het moeilijke uurtje’. We hebben het opgelost door op dat moment te zorgen voor extra licht. Als je tijdens het schemeruur binnen niet voldoende licht aan hebt, dan lijkt het van buiten of de zaak misschien dicht is. Dat wil je niet; het moet er juist gezellig en aanlokkelijk uitzien. Zodra het buiten dan echt donker is, treedt een nieuwe scene in werking. Het licht wordt gedimd, zodat er gezellige sfeer ontstaat. Ook dit was een uitdaging die naar volle tevredenheid opgelost is."

Bekijk hier de vorige edities:

't Zonnelicht

Keizerswaard weer up-to-date met KNX

JT Bioscoop Alkmaar

Ook interessant