Menu
BIM-app maakt werk elektro-installateur eenvoudiger Foto: Shutterstock

Het ontwerpproces van schakelmateriaal in elektrotechnische installaties kan eenvoudiger. Dat wil ABB voor elkaar krijgen met de ABB Switch Range Configurator voor Revit. Met deze all-in-one tool voor de BIM-modelleur, MEP engineer en designer ondersteunt ABB BIM-modelleurs, ontwikkelaars en engineers niet alleen bij het configureren en ontwerpen maar ook bij het beheren van Busch-Jaeger schakelmateriaal inclusief ABB installatiedozen. De app is een primeur, want ABB is de eerste die zo’n BIM-app op de markt brengt.

“Met de Switch Range Configurator app voor Revit is het eenvoudig om complete ‘inbouwprogramma’s’ van Busch-Jaeger (sets van schakelmateriaal) te ontwerpen, beheren en aan te passen naar uw wensen, zelfs voor de grootste projecten”, laat ABB weten.

Componenten

Het inbouwprogramma bevat meerdere componenten. Voorbeelden hiervan zijn wandcontactdozen, schakelaar-, data- en overige relevante componenten. Deze komen samen in een enkelvoudig tot en met een vijfvoudig afdekraam. “Een selectie van inbouwsokkels (waaronder dimmers), afdekramen en afdekkingen kunnen via de app gekozen worden en aan het Revit project worden toegevoegd. Het aantal combinaties is legio.” Nadat de componenten zijn geplaatst, beschikken de verschillende schakelcomponenten over alle relevante data die binnen het project hoort. De gebruiker kan online de informatie inzien en een link naar een groothandel tot stand brengen. Denk bij aan het artikel- of GTIN-nummer.

Zie ookABB Busch-Jaeger Switch Range Configurator

Meerdere voordelen

De nieuwe BIM-app heeft volgens ABB meerdere voordelen: “Naast een sneller en vereenvoudigd ontwerpproces wordt zo ook bijgedragen aan een efficiënter inkoop- en logistiek proces. Zo zijn materiaallijsten bijvoorbeeld voorzien van alle technische data en transactiegegevens waardoor producten direct vanuit het BIM-model op de BOM geplaatst kan worden.” Gebouwenbeheer en onderhoud wordt met de nieuwe app niet vergeten en maakt ook een belangrijke stap.

Tijdsbesparing en efficiëntie

De elektro-installateur kan op voordat het onderhoud daadwerkelijk plaatsvindt al zien welke onderdelen toe zijn aan vervangen. Dit kan omdat in het BIM-model producten en data onlosmakelijk verbonden zijn en vastliggen. Alle onderdelen die voor het onderhoud noodzakelijk zijn, kan hij of zij direct meenemen. Dat bespaart tijd en zorgt voor meer efficiëntie. 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Gerelateerde producten