Zoeken
Menu
Wordt het Anna, Toon, Nest of geen van allen? Foto: Shutterstock

Met goed in het gehoor liggende namen als Anna, Toon en Nest proberen slimme thermostaten de markt te veroveren. Allemaal bieden ze handige snufjes en claimen bovendien een flinke energiebesparing. Maar is dat wel realistisch? En wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze slimme thermostaten?

Woningen worden anno 2015 steeds slimmer. Warmteterugwinning en zonnepanelen worden steeds gewoner en huizen herbergen meer en meer handige snufjes op het gebied van domotica. De thermostaat kan niet achter blijven en inmiddels zijn er dan ook al vele slimme thermostaten op de markt. Een slimme thermostaat is een thermostaat die op afstand bestuurd wordt en zich aanpast aan het leefpatroon van de bewoners.

'Energiebesparing niet realistisch'

De drie bekendste slimme thermostaten zijn Anna, Toon en Nest. Allemaal claimen ze een behoorlijke energiebesparing, maar uit onderzoek van het VARA-programma Kassa en Gaslicht.com lijkt het met die enorme besparing wel mee te vallen. "Er wordt gesproken over besparingen tot twintig procent. Dat is wel heel veel. Misschien geldt dat voor een alleenstaande die altijd vergeet zijn verwarming uit te zetten. Voor de meeste mensen is zo'n besparing echter niet realistisch", aldus Ben Woldring van Gaslicht.com in Kassa.

Zelflerend vermogen

Toch kunnen consumenten wel degelijk wat besparen op hun energieverbruik; mits ze de thermostaat op een 'slimme' manier gebruiken. Dit kan door gebruik te maken van het zelflerend vermogen. Zowel Anna, Toon als Nest bieden deze functie, die inhoudt dat de thermostaat het leefpatroon van de consument onthoudt en daar het energieverbruik op afstemt.

Een voorbeeld hiervan is de bewegingsdetector - waar alle drie de thermostaten over beschikken - die de verwarming uitschakelt wanneer er niemand meer in huis is. De Nest kan daarbij zelfs de bewegingen van een mens en een huisdier van elkaar onderscheiden. Anna en Toon beschikken dan weer over geo-fencing, wat ervoor zorgt dat de smartphone en thermostaat met elkaar communiceren en de verwarming automatisch aanslaat zodra de bewoner – met telefoon op zak – in de buurt is.

Inzicht in energieverbruik

Nest is de enige van de drie die zowel toepasbaar is met stadsverwarming, vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen. Anna en Toon werken enkel samen met vloerverwarming. Sommige slimme thermostaten bieden inzicht in het stroom- en gasverbuik. Toon is van de drie eerder genoemde thermostaten de enige die daarin inzicht geeft en er op deze manier toch nog voor kan zorgen dat consumenten hun verbruik verminderen én alsnog (behoorlijk) besparen op de energierekening.

Ook interessant