Zoeken
Menu
VolkerWessels kiest voor ONE Smart Control in honderden nieuwbouwwoningen Tekst: Mari van Lieshout

Geavanceerde regeltechniek en monitoring zijn belangrijke instrumenten die kunnen bijdragen aan de doelstelling om in 2050 ruim 7,6 miljoen woningen energieneutraal te maken. Een concern dat als een van de eerste innovatieve concepten van energieneutrale woningen ontwikkelde, is VolkerWessels. Voor de slimme aansturing en monitoring van de technische installaties in huis kiest het bouwconcern nu voor samenwerking met het Vlaamse techbedrijf ONE Smart Control. De Belgen leveren in 2018 het technische brein van in eerste instantie 800 nieuw te bouwen woningen.

Om energieneutraal te zijn en te blijven, is in elke woning de controle op de energieproductie en het stroomverbruik essentieel. Hiervoor wordt aan de energiekern die zich op de zolderverdieping bevindt en waarin technieken als verwarming, ventilatie en warmtepomp samenkomen, het monitoringssysteem van ONE Smart Control toegevoegd. De slimme modules die gekoppeld worden aan apparaten in de woning vormen het digitale brein van de technische installatie en kunnen naast de energievoorziening ook zaken als verlichting, zonwering en beveiliging centraal aansturen.

Energiemonitoring cruciaal

Een dashboard geeft de energiemonitoring met ONE Smart Control inzicht in de opbrengst van zonnepanelen, maar ook in het elektriciteitsverbruik per apparaat. De gegevens van de metingen kunnen gebruikt worden om toestellen en technieken aan te sturen. Is er veel zonne-energie, dan kan de wasmachine volop draaien of de diepvries alvast wat harder koelen. Omgekeerd voorkomt de installatie ook dat er op het verkeerde moment (te) veel energie wordt gebruikt. Daarnaast is een duidelijk overzicht beschikbaar van de status van de technische installatie van de woning. Zo kan onderhoud op lange termijn efficiënt georganiseerd worden.

De installatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door Homij, het installatiebedrijf van VolkerWessels. Hans Fabri, directeur van Homij: 'Het is een strategische keuze om op een duurzame manier woningen te bouwen. ONE Smart Control doet meer dan enkel inzicht geven in het energieverbruik. Met het systeem worden de prestaties van elke individuele installatie geoptimaliseerd. Het platform sluit eenvoudig aan op de klassieke elektrische installatie, zo blijven de investeringskosten beperkt. En ook niet onbelangrijk, de bewoners kiezen zelf welke toepassingen voor huisautomatisering ze activeren.'

Juiste combinatie

Veel producenten van smart home-systemen ervaren het als een uitdaging om met hun producten een plaats te veroveren in de standaarduitrusting van nieuwe woningen. Dat lijkt ONE Smart Control wel te lukken. 'De combinatie tussen energiemanagement en smart home functies maakt ONE Smart Control interessant voor zowel de projectontwikkelaar als de bewoner,' zegt Caroline Vercauteren van ONE Smart Control. 'Omdat de technologie eveneens feilloos werkt op bestaande elektrische installaties, kan ONE Smart Control ook zonder kappen of breken geplaatst worden in bestaande woningen.'

ONE Smart Control is in 2013 in Boechout opgericht door Bert De Haes. De pionier in domotica vond dat huisautomatisering eenvoudiger en toegankelijker moest worden om succesvol te zijn en startte vanuit die noodzaak ONE Smart Control. Het bedrijf ontwikkelt zijn eigen hard- en software. Het brein van de installatie is Belgisch. Daarnaast investeert het Eindhovense ICT-bedrijf Copaco actief mee in de lancering van slimme woningen op de Nederlandse markt. 

Ook interessant