Zoeken
Menu

In de rubriek 'Vraag maar raak' stellen we vragen aan bevlogen professionals in de elektrotechnische sector. Deze keer aan het woord: Marloes Heijligers, 28 jaar, calculator/werkvoorbereider bij Heijligers Installaties in Zevenbergen

Wat vind je mooi aan dit vak?

“Het is bijzonder om inhoudelijk met een vak bezig te zijn. Veel mensen zijn huiverig voor elektriciteit; wij zijn er dagelijks mee bezig. We kunnen mensen helpen met onze kennis. Dat is mooi.”

Wat vind je leuke opdrachten om te doen?
“Ik vind het vooral leuk om een project van het begin tot het einde te begeleiden. Van het moment dat er een telefoontje binnenkomt: ‘We gaan een nieuw kantoor bouwen en daar moet elektra in.’ Dan ga je erheen voor een opname, je gaat vragen stellen, kijken, meten, nog meer vragen stellen. Offerte, groen licht, bouwvergaderingen, tot de uiteindelijke oplevering. Geweldig, vind ik dat.”

Wat is de minst leuke kant van je werk?
“Dat het soms – gelukkig niet zo vaak – voorkomt dat ik een aantal dagen achter elkaar binnen ben. Ik ga er het liefst op uit: werk opnemen, naar een bouwvergadering, kijken bij onze monteurs …"

Wat zou je heel graag een keer doen qua klus of project?
“Een groot industrieel project lijkt me wel gaaf. Dat doen we nu ook wel, maar dan werk ik samen met mijn vader. Het is de bedoeling dat ik over een jaar of drie het stokje overneem. Het lijkt me mooi om daarna zelf de grote werken te doen. Ik ben druk bezig om alles te leren.”

Wat speelt er op dit moment in jullie bedrijf?
“We houden de ontwikkelingen goed bij en doen regelmatig nieuwe dingen. We hebben onze dienstverlening onlangs uitgebreid met het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s, en we installeren nu ook zonnepanelen.”

Wat is echt onmisbaar voor een e-installateur?
“Vooral het bijhouden van de vakkennis, dus bijscholen en nascholen. Er gebeurt veel in onze branche, zowel qua nieuwe producten en diensten als qua wetgeving en normering. Je moet up-to-date blijven.”

Trots op … ?
“Op dit bedrijf dat door mijn opa en oma gestart is. Ik ben vooral ook trots dat ik deze kans krijg, dat ik van mijn vader, maar zeker ook van alle medewerkers het vertrouwen en de medewerking krijg om dit te doen. Ik ben straks de derde generatie. Dat maakt me heel trots.”

Welke cursus/opleiding heb je het laatst gevolgd?
“Ik kom eigenlijk vanuit een heel andere richting. Toen mijn vader vroeg of ik er iets voor voelde om t.z.t. de zaak over te nemen, werd ik aan het denken gezet. Het leek me wat, maar ik had geen enkele technische kennis. Ik heb in één jaar tijd een versnelde cursus elektrotechniek gedaan waarin ik alle technische en praktische vakken van niveau 1,2,3 deed. Nu ben ik bijna klaar met niveau 4.”

Hoe zie je de toekomst van de installatietechniek?
“Er is al een tijdje een beweging gaande waarbij domotica een belangrijke rol speelt. Mensen blijven langer thuis wonen en er zijn op het installatietechnische vlak veel mogelijkheden om dat te realiseren. Die trend zal nog een aantal jaren doorgaan en daar zullen meer diensten en producten uit volgen.”

Ook interessant