Zoeken
Menu

The Internet of Things: het is één van dé trends van de laatste jaren. Onderzoek naar de mogelijkheden van het Internet of Things (IoT) staat dan ook verre van stil. Op Carnegie Mellon University in de Verenigde Staten neemt het onderzoek ernaar wel erg extreme vormen aan: daar wordt de universiteitscampus omgebouwd tot een volledig interconnected laboratorium en broedplaats voor innovaties op het gebied van IoT.

De thermostaat bedienen met je smartphone, de verwarming alvast aanzetten voordat je thuis komt, deuren op slot doen vanuit je bed… Het is allemaal mogelijk en zal steeds meer de norm worden. Het is belangrijk voor de elektrotechneut om de veranderingen in de gaten te houden én zonnodig mee te veranderen. De digitalisering van woningen is al jaren aan de gang, maar ook in de openbare ruimte zullen we Internet of Things steeds meer tegenkomen.

Google

De campus van Carnegie Mellon University wordt de aankomende tijd uitgerust met de benodigde infrastructuur om een publieke ruimte te creëren waar alle smartphones, tablets, andere apparaten en zelfs gebouwen met elkaar in verbinding staan. Innovaties op het gebied van Internet of Things worden op de universiteit dus meteen in de praktijk gebracht. Hoewel de campus van Carnegie Mellon de plaats wordt waar de ideeën en innovaties realiteit worden, doet de universiteit dit project niet alleen. Cornell, Stanford, Illinois en Google werken ook aan het project. Google zorgde voor het benodigde startbedrag van 500.000 dollar.

Samen werken de verschillende partijen aan een universeel platform, genaamd GloTTO, dat het mogelijk moet maken om elk apparaat met elkaar in verbinding te brengen. Huidige IoT-applicaties van verschillende ontwikkelaars werken prima binnen hun eigen systeem, maar zijn vaak niet compatibel met elkaar. GloTTO moet daar verandering in brengen.

“Het doel van het project is om de mens-tot-mens en mens-tot-computer interactie radicaal te verhogen”, zegt Anind K. Dey, hoofdonderzoeker van het project, op de website van de universiteit. “We gaan dit doen door Internet of Things op grote schaal te integreren op de campus, waarbij privacy en innovatie de belangrijkste speerpunten zijn.”

Privacy

Privacy is een belangrijk onderwerp als het aankomt op Internet of Things. Interconnectiviteit tussen verschillende apparaten leidt logischerwijs tot een grotere kans op inbreuk van privacy en veiligheid. Hier moeten de benodigde maatregelen tegen genomen worden. Daarom wordt een nieuwe technologie ontwikkeld, onder leiding van Norman Sadeh, professor in computerwetenschappen. Sadeh: “We willen een virtuele, persoonlijke privacy-assistent introduceren, die gebruikers helpt bij het instellen van privacy-settings. Op die manier kan iedereen zich verzekeren van zijn/haar privacy en veiligheid."

Innovaties

Verschillende innoverende ideeën en mogelijkheden staan al op de rol. Zo wordt er gewerkt aan gemakkelijk te producren en goedkope sensoren, die gemakkelijk zijn in te zetten in publieke ruimtes. Op die manier wordt het realiseren van ‘slimme omgevingen’ mogelijk. De mogelijkheden van een dergelijke omgeving zijn eindeloos. Zo hebben onderzoekers van Carnegie Mellon de app Snap2It gecreëerd. Hiermee kun je je smartphone aan een printer of projector linken, enkel door er een foto van te nemen.

Of wat te denken van Impromptu, een systeem waarmee je gedeelde apps kunt gebruiken zonder ze te installeren, toegankelijk wanneer je ze nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een app voor openbaar vervoer, waar je gebruik van kunt maken in de buurt van een bushalte of treinstation.

Door een universeel en open IoT-platform te creeren, hopen Google en de onderzoekers van de verschillende universiteiten de ontwikkeling en toepassing van Internet of Things te versnellen.

Ook interessant