Zoeken
Menu
Slimme thermostaat Nest naar Nederland Foto: Shutterstock

Thermostaat Nest gaat na Amerika en Engeland nu ook Nederland en België proberen te veroveren. Nest is niet zomaar een standaard thermostaat; dankzij allerlei handige opties is het apparaat behoorlijk hightech. De slimme thermostaat verschijnt eind deze maand op de markt.

Nest is een unieke samenwerking aangegaan met energieleverancier Essent. Essent is voorlopig de enige is die de slimme thermostaat mag aanbieden. Wat de exacte lanceringsdatum is van Nest in Nederland, is nog niet bekend. Ook de prijs is nog niet duidelijk en wordt later deze maand bekend gemaakt.

Persoonlijk schema

Het grote voordeel van Nest is dat het niet nodig is om de thermostaat voor te programmeren. Nadat consumenten het apparaat een week lang met de hand hebben bediend, neemt Nest dit over en stelt zelf een persoonlijk schema samen. Hij leert alles zelf; consumenten moeten gewoon hun eigen leven leiden. Nest weet wanneer er niemand thuis is en past de temperatuur van de woning hierop aan. Daarnaast meet hij hoelang het duurt voordat een huis zich opwarmt of afkoelt en leert zo energie te besparen, wat behoorlijk kan schelen op de energierekening.

Warmtepompen

Thermostaat Nest is aansluitbaar op gas- en mazoutinstallaties en ook op warmtepompen. Het is wel zo dat Nest alleen de verwarming van een warmtepomp kan controleren. Mocht de warmtepomp ook een koelfunctie hebben; dan kan Nest die niet checken.
De thermostaat staat altijd in verbinding met internet en kan zo ook het weerbericht voor de komende dagen volgen. Slim als Nest is, past hij de temperatuur in de woning hierop aan.

Voor consumenten kan het installeren van Nest een behoorlijke kluif zijn. Daarom zijn honderden installateurs inmiddels opgeleid om de thermostaat te kunnen installeren.

Ook interessant