Zoeken
Menu

Apple introduceerde vorig jaar het domotica-systeem HomeKit, waarmee slimme apparaten in huis met Iphone of Ipad te besturen zijn. Dit is mogelijk door opdrachten te geven aan Siri, de virtuele spraak-assistent van Apple-apparaten.

Het concept staat nog in de kinderschoenen, maar steeds meer fabrikanten binden zich aan de HomeKit. Het nieuwste apparaat dat luistert naar wat Siri zegt? De Ecobee3 slimme thermosstaat.

De slimme thermosstaat met HomeKit-support is in Amerika te koop voor 249 dollar (226 euro). De Ecobee3 is in staat om de temperatuur in huis te meten én te detecteren of er überhaupt iemand in huis is. Vervolgens kan het apparaat de temperatuur naar aanleiding van deze informatie bijstellen.

HomeKit

Voor huisautomatisering is doorgaans een flinke, eenmalige investering nodig, van soms wel duizenden euro’s. Met domotica-platform HomeKit wordt dit financiële probleem geëlimineerd. Je kunt oude apparaten, door de jaren heen, simpelweg vervangen met apparaten die verenigbaar zijn met de HomeKit. Op deze manier kun je je huis op eigen tempo automatiseren doormiddel van meerdere, kleine investeringen, waarmee je je persoonlijke Internet of Things samensteld.

De apparaten kunnen vervolgens aangestuurd worden door commando’s aan Siri te geven. Siri kan bijvoorbeeld de verwarming lager of hoger zetten. Een leuker commando: ‘Ik ga naar bed.’ Siri doet vervolgens de lichten uit en de deuren op slot. Met HomeKit zou het op een keer mogelijk moeten zijn om alle apparaten in huis aan te sturen in één interface. Met huidige domotica-systemen is dit veelal niet het geval en heeft elk apparaat een eigen app.

Momenteel zijn er dertien accessoires, van vier verschillende makers, beschikbaar die met het domotica-platform van Apple bestuurd kunnen worden. Denk hierbij aan lampen, sensoren en nu een thermosstaat. De verwachting is echter dat dit in rap tempo toe zal nemen. Fabrikanten die ondersteuning van HomeKit al hebben toegezegd, zijn: iHome, Texas Instruments, Osram Sylvania, Cree, Chamberlain, Marvell, Skybell, August, Honeywell, Haier, Schlage, Philips, Kwikset, Broadcom, Netatmo en Withings.

Ook interessant