Zoeken
Menu

ABB heeft het ABB i-bus® KNX programma uitgebreid met de ABB i-bus® KNX jaloezie-/rolluikaktoren. Voor toekomstgerichte en energie-efficiënte gebouwen die moeten voldoen aan EN15232 is een intelligente sturing van de zonwering een ‘must’.

De zonwering kan namelijk meehelpen met de temperatuurregeling in een gebouw door invloed uit te oefenen op de kracht en de hoeveelheid zonlicht die in een ruimte binnentreedt. ABB presenteert hiervoor tijdens Elektrotechniek 2011 de vernieuwde ABB i-bus® KNX jaloezie-/rolluikaktoren JRA/S voor DIN-railmontage. Deze aktoren zijn bedoeld voor het aansturen van elektrisch aangedreven jaloezieën, rolluiken, markiezen en soortgelijke raambekledingen. De nieuwe softwarefunctie ‘overheat control’ voorkomt daarbij dat een ruimte te warm wordt door de zonwering tijdig te sluiten. In combinatie met een luchtkwaliteitsensor (bijv. LGS/A 1.1) kunnen de ABB i-bus® KNX jaloezie-/rolluikaktoren ook worden ingezet voor het open- en dichtsturen van ventilatieschuiven en (dak)ramen voor natuurlijke ventilatie.

De 2-, 4- en 8-voudige aktoren zijn verkrijgbaar in 3 uitvoeringen zonder of met handbediening en automatische looptijddetectie. Naast de 230 V-uitvoeringen is er ook een 4-voudige 24 V-variant met handbediening en automatische looptijddetectie. Met behulp van de automatische looptijddetectie kan nu de looptijd van de aangesloten motoren eenvoudig bepaald worden. Dat scheelt tijd tijdens de ingebruikname. En voor de toekomst worden hiermee ook gelijk ouderdoms- en weersgerelateerde invloeden opgevangen.

Net als bij andere ABB i-bus® KNX aktoren kunnen ook bij de jaloezie-/rolluikaktoren de instellingen van een kanaal worden gekopieerd naar één of meer andere kanalen. Vooral bij projecten waar de zonweringen veelal identiek worden aangestuurd, zorgt dat voor behoorlijke tijdsbesparingen.

Ook interessant