Zoeken
Menu

Domotica is volop in ontwikkeling en neemt gestaag toe in populariteit. Zelfs Apple heeft een eigen huisbesturingssysteem. Bouwonderneming Heijmans onderstreept deze trend: alle nieuwe eengezinswoningen van het concern zijn sinds 1 juli standaard voorzien van huisbesturing.

Via tablet of smartphone kunnen nieuwe bewoners verschillende zaken, zoals verlichting en verwarming, draadloos en op afstand bedienen. Maarten van Duijn, directeur Vastgoed, laat in een persbericht weten dit als een logische stap te zien: “Woningen van Heijmans zijn vaak al voorzien van allerlei slimmigheden op het gebied van energie, comfort en veiligheid. Nu leveren we er ook standaard een afstandsbediening bij. Wel zo handig.”

Overigens zijn nieuwe inwoners niet verplicht om hier gebruik van te maken; handmatige bediening van verschillende apparaten blijft gewoon mogelijk. “Via de huisbesturing vergroten we het comfort en de veiligheid, verbeteren we de energiemonitoring én maken we ook zorgdiensten mogelijk,” aldus Van Duijn.

Van product naar dienst

De huisautomatisering is een onderdeel van Heijmans’ SlimWonen visie. Van Duijn: “We noemen het ‘slim’ omdat we samen met ABB kijken naar vier aspecten die de woonbeleving vergroten: comfort, veiligheid, personalisering en het reduceren van woonlasten. Dit standaard huisbesturingssysteem is een tool dat perfect past binnen deze gedachte.” Het systeem geeft bewoners ook inzicht in hun energieverbruik. Daardoor word men bewuster van het energieverbruik en hebben bewoners een beter idee hoe ze dit zouden kunnen verminderen. Uuderen kunnen dankzij domotica langer thuis blijven wonen. “Wonen verschuift steeds meer van een product naar een dienst. In de toekomst verkopen we wonen, als een totale woonbeleving, in plaats van alleen woningen”, besluit Van Duijn.

Ook interessant