Zoeken
Menu

Winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam kampte met een verouderd en falend Batibus-gebouwautomatiseringssysteem. Leertouwer maakte er met behulp van KNX weer een betrouwbaar en goed werkend systeem van. Het project werd eerder dit jaar genomineerd voor de KNX Professionals Publieksprijs 2015.

De problemen bij Keizerswaard begonnen na een stroomstoring waardoor de programmering totaal in de war raakte. Verlichting ging spontaan uit en rolluiken openden ’s nachts uit zichzelf. Leertouwer werd erbij gehaald in de hoop het systeem te kunnen repareren, maar omdat Batibus niet leverbaar meer is, werd al gauw besloten dat KNX de oplossing was. Daarmee zou het gebouwautomatiseringssysteem van dit grote winkelcentrum modern, bedrijfszeker en toekomstbestendig zijn. 

Meer mogelijkheden

Engineer domotica Johan van Bochove ging de uitdaging graag aan: binnen zes weken volledig overschakelen van Batibus op KNX zonder overlast voor het winkelend publiek, het  winkelpersoneel en de facilitair manager. Leertouwer klaarde de klus op tijd en had gedurende het project steeds zo’n twee man aan het werk in Keizerswaard. 

Johan: “Het was een mooie opdracht voor ons als systeemintegrator. We hebben alle oude Batibus-bedrading vervangen en de Batibus-componenten in de verdeelkasten vervangen door KNX-componenten. Ook hebben we de drukknop-bedienpanelen vervangen door moderne touchscreens en de sturing van de commando’s voor de gewenste schakelingen geprogrammeerd in KNX. Het systeem is nu betrouwbaar, en heeft daarbij veel meer mogelijkheden. Alle systemen zijn nu bijvoorbeeld op afstand te bedienen, uit te lezen en te onderhouden. De beheerder kan storingsmeldingen, storingsarchieven en meetgegevens monitoren. De verlichting, rolluiken, schuifdeuren, CV ketels en de luchtgordijnen van de toegang van alle negen ingangen van het overdekte winkelcentrum worden gestuurd door KNX. Dat maakt het voor de facilitair manager van het winkelcentrum heel gemakkelijk en overzichtelijk.”

Geleidelijk overstappen

Het meest spannende van de hele operatie was volgens Johan wel dat er geleidelijk van het ene naar het andere systeem overgestapt moest worden. “Op een gegeven moment draaide de helft van het systeem op Batibus en de andere helft op KNX. Ook het feit dat het winkelcentrum gedurende de klus gewoon open was, was hier en daar wel een uitdaging. Gelukkig is het allemaal goed verlopen.”

Het hele systeem bestaat uit componenten van negen verschillende fabrikanten, die KNX moeiteloos met elkaar verenigt. Leertouwer heeft alles naar wens van de opdrachtgever en facilitair manager ingesteld. Zo worden alle toegangen om zeven uur ’s ochtends automatisch ontgrendeld, het licht in de publieke ruimtes geregeld en de luchtgordijnen bij de entrees weersafhankelijk aangestuurd.  Er zijn dag- en weekregelingen geprogrammeerd, en speciale klokschakelingen voor koopavonden, koopzondagen en feestdagen ingesteld.

Schoonmakers en beveiligers hebben toegang door middel van touchscreen. Leveranciers van versproducten kunnen ’s nachts het winkelcentrum in en uit, waarbij rolluiken en schuifdeuren steeds automatisch achter hen dicht gaan. De facilitair manager heeft geen specifieke KNX-kennis nodig. Hij kan middels zijn grafische interface het systeem bedienen.

Leertouwer was met dit project genomineerd voor de KNX Publieksprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Uiteindelijk werd BAM Bouw en Techniek de winnaar met de renovatie van het Siemens hoofdkantoor in Den Haag.

Ook interessant