Zoeken
Menu
Digitale coach helpt onveilige verkeerssituaties te voorkomen Bron: Fleet Complete

Onveilig rijgedrag kan niet alleen leiden tot nare ongelukken, maar levert ook hoge rekeningen op. Voor een wagenparkbeheerder kan het totale schadebedrag op jaarbasis aardig oplopen. Fleet Complete, leverancier van connected vehicle-oplossingen, lanceert daarom Vision. Deze digitale coach stimuleert veilig rijgedrag en draagt daarmee bij aan het verlagen van de kosten van het wagenpark.

Vision is ontwikkeld om optimale ondersteuning te bieden voor de veiligheid van mobiele medewerkers, vrachten en bedrijfswagens. Kim Pot, Marketing Coördinator Benelux, vertelt: “Vision is het ideale hulpmiddel om bestuurders te coachen en veilig en efficiënt rijgedrag te stimuleren. De camera maakt opnames van verkeersincidenten en coacht vervolgens de bestuurder live, met gesproken alerts. Het geeft bijvoorbeeld een waarschuwing als je bumper kleeft.”

Veiligheid en kostenreductie

Het doel van Vision is om bedrijven van elke omvang mogelijkheden te bieden voor veiliger mobiliteit van hun wagenpark. “Dankzij dit systeem kun je eenvoudig beelden van onveilige verkeerssituaties terugkijken en hierover in gesprek gaan met de bestuurder. Onveilig rijgedrag en de daaruit voortkomende ongelukken kosten veel geld en zorgen dat bedrijfswagens onnodig snel slijtage vertonen. Een wagenparkbeheerder of manager kan nu laten zien wat de bestuurder kan verbeteren,” zegt Pot.

Bij de inzet van nieuwe technologie is het van groot belang zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens. Hoe zit het met de privacy? “Bestuurders kunnen bij hun eigen beelden via de Vision-app en alleen medewerkers met toegang tot het Fleet Complete-platform bij de beelden via het dashboard. Iedere organisatie bepaalt zelf wie dat is,” legt Pot uit. De beelden worden 12 maanden opgeslagen.

Toekomst wagenparkbeheer

Vision wordt in Europa nu als eerste in de Benelux gelanceerd. Het systeem wordt in Canada al met succes ingezet. Volgens de Canadese CEO Tony Lourakis wordt met veilig rijgedrag ook de reputatie van een bedrijf beschermd. “Vision biedt de mogelijkheid om training op maat voor bestuurders te ontwikkelen om voor een veiliger werkomgeving te zorgen. Deze oplossing vertegenwoordigt de toekomst voor wagenparkbeheer.”

Behalve videoregistratie en live coaching onderweg biedt Vision ook de mogelijkheid uitgebreide rapportages over de ritten en scorecards voor bestuurders aan te maken en bij te houden. Dit sluit aan bij de andere diensten van Fleet Complete. Het internationale bedrijf, met kantoor in Utrecht, biedt diverse telematica-oplossingen voor wagenparkbeheer, zoals rittenregistratie, Fleet Sharing en materiaalbeheer. 

Ook interessant