Zoeken
Menu
Zonnepanelen testen belangrijk voor goede werking Foto: Shutterstock

Dagelijks worden er nieuwe daken voorzien van zonnepanelen. De energietransitie neemt steeds serieuzere vormen aan. Zaak daarbij is dat de panelen veilig moeten worden geplaatst en uitvoerig getest. Euro Index komt met een multifunctioneel testinstrument voor pv-installaties: de Elektro Lijn I-V500w.

Het nieuwe product van Euro Index berekent een I-V curve. Dat is een power curve met het maximale MPP-punt. Daarbij kunnen alle parameters van zowel afzonderlijke panelen als een volledig systeem worden gemeten met een maximum van 1500 Volt en 15 Ampère. Euro Index: “Het instrument kan worden gebruikt voor het controleren van de kwaliteit van fotovoltaïsche panelen, alsmede voor het vergelijken van afzonderlijke panelen in een grotere installatie.” Naast de spanning en stroom meet het ook de temperatuur en de intensiteit van de zonnestraling. De data die wordt verzameld, wordt verwerkt en vertaald naar Standaard Test Condities (STC). Hierdoor kan er een vergelijking worden gemaakt tussen de gegevens die worden gemeten en de waarden die de fabrikant heeft opgegeven. “Met de degradatie-functie kan worden gecontroleerd of de panelen voldoen aan de maximale jaarlijkse degradatie.”

Wil je meer weten over de producten van Euro Index, bekijk dan de bedrijfsprofiel

Wifi en app 

Doordat het nieuwe toestel van Euro-Index is uitgerust met een wifi-connectie kan de gratis HTAnalysis App voor Android en iOS snel een analyse maken van zowel een string als een enkel paneel. Voor het gemak van de gebruiker, wordt de data opgeslagen in de HT-cloud. Gegevens gaan daardoor niet verloren en er kan eenvoudig een rapport worden opgemaakt waarbij er gebruik wordt gemaakt van Topview software. “Met de optionele Solar-02 module kan de meting van zonnestraling en temperatuur worden gelogd”, laat Euro Index weten. “Op die wijze kan de afstand tussen de panelen en de converters bij het meten gemakkelijk worden overbrugd, zonder gebruik te maken van zeer lange meetsnoeren.”


Ook interessant