Zoeken
Menu
Zonnepanelen 2.0: de zonnedakpan Foto: dgem.nl

Bij zonnepanelen denken we vaak aan een dak dat vol ligt met donkere, rechthoekige platen. Deze opvallende jongens worden niet door iedereen even gewaardeerd en daarom is er sinds kort iets nieuws op de markt: de zonnedakpan.

De naam zegt het eigenlijk al. De zonnedakpan is een dakpan en een zonnepaneel in één. Het is een zonnepaneel in de vorm van een dakpan. De zonnedakpannen worden niet – zoals bij standaard zonnepanelen wel het geval is – óp de dakpannen geplaatst, maar het zijn de dakpannen. Sinds kort zijn deze zonnepanelen 2.0 ook in Nederland verkrijgbaar.

Voor- en nadelen

De zonnedakpan is een uitkomst voor wie eens wat anders wil of de standaard rechthoekige panelen niet mooi vindt. De zonnedakpan is volledig geïntegreerd met het dak en dat geeft een fraai gezicht. Het rendement van zonnepanelen in dakpannen is vergelijkbaar met die van gewone zonnepanelen. Het werkelijke rendement kan wellicht iets hoger uitvallen, omdat je met de dakpannen het gehele dak kunt benutten. Deze vorm van zonnepanelen is wel een stukje duurder dan standaard PV-panelen. Daartegenover staat wel weer dat je er ook meteen nieuwe dakpannen bij krijgt.

Doorzichtige dakpannen

Zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in vele vormen, kleuren en maten. Een vergelijkbaar alternatief voor de zonnedakpan is de doorzichtbare dakpan met zonne-energie. Het zogenaamde SolTechSystem van het Zweedse bedrijf SolTEch Energy bestaat uit doorzichtige dakpannen met daaronder een laagje lucht. Deze lucht wordt verwarmd door de zon en dat levert een behoorlijke hoeveelheid energie op.

Ook interessant