Zoeken
Menu
Zonne-energie redt nul-op-de-meter Tekst: Mari van Lieshout - Foto: Shutterstock

Zoveel is duidelijk: nul-op-de-meter (NOM) zonder zonne-energie is onmogelijk. Willen NOM-projecten echter succesvol worden dan zullen fabrikanten zich moeten inzetten voor verdere integratie van de beschikbare technieken in hun systemen.

Over één zaak zijn alle deskundigen het eigenlijk wel eens: nul-op-de-meter zonder gebruikmaking van zonne-energie is onmogelijk. Maar NOM vereist wel een veel grotere integratie van technieken dan wat de praktijk nu laat zien. De fabrikanten van zonne-energiesystemen willen maar al te graag hun aandeel leveren.

Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen fabrikanten waarbij technieken worden geïntegreerd leveren Techneco, een Nederlandse fabrikant van warmtepompen en fabrikant van zonnecollectoren HRsolar. Techneco integreert sinds enige tijd HRSolar-collectoren in het warmtepompconcept met de Toros Vision en de hybride oplossing van Techneco, de luchtwaterwarmtepomp Elga.

Verschuiving naar woningbouw

De Toros Vision is een warmtepomp die speciaal is ontwikkeld voor de Nederlandse woningbouw en al beschikbaar is in vermogens vanaf 2 kW. De water-watercombiwarmtepomp zorgt voor zowel warm tapwater, als de verwarming van de woning. Bij de warmtepomp kan een vrijstaand boilervat (150, 210 of 300 liter) worden geplaatst voor warm tapwater. De warmtepomp is zeer compact en de geluidsdruk van 29 dBA is ongekend laag voor een combiwarmtepomp. De warmtepomp wordt geleverd met een installatieset zodat de installateur geen appendages meer hoeft op te nemen en de installatieruimte beperkt kan blijven.

Beste van twee systemen

'De consument wil het beste van wat de lucht-waterwarmtepomp te bieden heeft en de voordelen van de bodemgebonden systemen,' zegt Niels van Alphen van Techneco. 'Dus, de gunstige prijs van de lucht-waterwarmtepomp in combinatie met de stille werking en efficiëntie van de water-waterwarmtepomp. Dat betekent dat we technieken moeten integreren. Door een zonnecollector toe te voegen aan de bronzijde voor tapwater en cv-verwarming, bereiken we een hogere COP en is bronregeneratie mogelijk. Als alternatief kunnen we nog pvt als bron voor de warmtepomp inzetten. Er hoeft dan dus niet meer te worden geboord.'

Momenteel heeft Techneco een aantal proefopstellingen staan waar het bedrijf de prestaties met pvt als bron uitvoerig monitort. De integratie van technieken komt ook tot uitdrukking in de voorbereiding van onze warmtepompen op pv. Er zitten twee meters op de pomp. Een om de pv-installatie uit te kunnen lezen, en een voor koppeling aan de elektriciteitsmeter, als voorbereiding op de smart grid-aansluiting. De energiestromen van collector, pv en warmtepomp worden nauwkeurig in kaart gebracht.

Dutch Heat Pump Association

De noodzaak om verschillende technieken binnen een enkel systeem te integreren, wordt ook onderstreept door Rob Verbrugge van de Dutch Heat Pump Association (DHPA).  “Duurzame oplossingen gaan niet meer om het product maar om het resultaat. Fabrikanten moeten samenwerken om met totaaloplossingen te komen om de nieuwe normen te behalen. Vrijwel alle NOM-concepten gaan uit van een woning waarin een gasaansluiting ontbreekt. En altijd liggen er wel pv-panelen of zonnecollectoren op het dak om de vereiste prestatie te behalen.”

Ook interessant