Zoeken
Menu
Wind, zon en energieopslag als oplossing voor platteland Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: EAZ Wind.

De missie van EAZ Wind begon in Groningen. Vier studenten hoorden van agrariërs om hen heen dat ze graag wilden verduurzamen. Omdat het met alleen zonnepanelen niet mogelijk is om zelfvoorzienend te zijn, ontwikkelden de vier een nieuw type windmolen. De kleinschalige windmolen in combinatie met zonnepanelen en een beperkte energieopslag heeft volgens hen wel toekomst.

Met zonnepanelen in combinatie met een windmolen zou genoeg energie opgewekt kunnen worden, was de redenering. ‘Zon en wind vullen elkaar prima aan’, zegt Bart Schuitema, ‘en daarom is onze slogan: Wind in de winter en zon in de zomer.’ 

Kleiner en van hout

Bart Schuitema komt als accountmanager van EAZ Wind bij agrariërs op het bedrijf om hen te adviseren. ‘Op het platteland is ruimte genoeg voor windmolens, en in een omgeving met weinig bebouwing heeft de wind bovendien ruim baan. Voor een gemiddeld agrarisch bedrijf is de combinatie van zonnepanelen met één windmolen genoeg. Met een windmolen kan het hele jaar op een gelijkmatige manier opgewekt worden. Tegen grote en lelijke windmolens was in het verleden de nodige weerstand. Onze windmolens zijn daarom een stuk kleiner en we voeren ze uit in hout. Ze hebben dus een totaal andere uitstraling.’ Er is flink wat belangstelling voor de EAZ-windmolen. Er staan er nu zo’n driehonderd in Nederland. Het bedrijf heeft op dit moment een kleine vijftig werknemers en timmert ook aan de weg in het buitenland. Er zijn al molens geplaatst in Duitsland, België, Frankrijk en Ierland.

Energieopslag

In de beginperiode van EAZ Wind lag de nadruk op het bouwen van windmolen. Maar omdat de salderingsregeling in de loop van de komende jaren wordt afgebouwd, is EAZ zich gaan bezighouden met de opslag van elektriciteit. Schuitema: ‘De systemen voor energieopslag bestaan op zich al, maar ze zijn momenteel nog heel duur. Voor de aanschaf van zo’n systeem is een fikse investering nodig. Omdat er nu nog gesaldeerd mag worden, is er bij ondernemers geen prikkel om een dergelijke investering te doen. We zijn bezig om een opslagsysteem te ontwikkelen waarmee een agrarisch bedrijf een aantal dagen kan overbruggen als er geen zon en geen wind is. Een melkveehouder die twee keer per dag zijn koeien melkt, wil die piekmomenten natuurlijk graag opvangen met eigen stroom.

Circulair

‘Een manier om zo’n energieopslag systeem goedkoper te maken is bijvoorbeeld door gebruik te maken van zeezout accu’s, accu’s van gebruikte elektrische auto’s of andere manieren van opslag. Het recyclen van accu’s past in de circulaire economie die we met z’n allen nastreven. Daarom zijn we de opties nu aan het onderzoeken.’ Tot slot: EAZ staat zeker voor Energie van A tot Z, of zoiets dergelijks? Schuitema lacht: ‘Nee, het is de afkorting van Enschede Aan Zee. Dat komt zo: de vier oprichters van het bedrijf waren allemaal lid van de watersport/surfvereniging van de universiteit waar ze studeerden. Die heet Enschede Aan Zee, dus toen ze een bedrijfsnaam nodig hadden, vonden ze dat wel leuk. Maar Energie van A tot Z past ook.’

Ook interessant