Zoeken
Menu

Jan Geurt Hupkes van Hupkes Installatie in Beilen is een man met een groen hart! Hij vertelt ons over zijn passies: duurzaamheid, technieken, zonnepanelen en meer… Maar ook over de minder leuke dingen zoals het moeten ontslaan van een medewerker. Lees hieronder zijn openhartige antwoorden op ons interview.

Hoe en wanneer is Hupkes Installatie gestart?

Oei, dat is alweer een tijd geleden, in 1986. Ik begon bij een grote landelijke installateur, daar heb ik verschillende dingen gedaan zoals tekenwerk en andere zaken. Ik heb via dat bedrijf ook een aantal opleidingen kunnen volgen. Daarna kwam ik bij een kleiner bedrijf terecht, dat een goede naam had opgebouwd in de verwarmingstechniek. Op een dag werd ik gevraagd om mee te denken over een probleem bij de gemeente waarop zelfs landelijke ingenieursbureaus geen antwoord hadden. Tot ieders verbazing – inclusief mijzelf – kwam ik er wel uit. Ik heb vanaf dat moment nooit meer wat hoeven uitleggen. Toen ik nog weer wat later voor mezelf begon, plukte ik daar de vruchten van.

Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben bezig met de voorbereiding van een opdracht voor pv-panelen. Daar ben ik nog niet zo lang mee bezig, dus dat betekent veel research, vergelijken, offertes opvragen etcetera. Verder zijn er wat kleinere dingen, het gebruikelijke werk zoals storingen en onderhoud, kranen vervangen, radiatoren plaatsen etcetera.

Wat vind je het leukst aan je werk, en wat het minst leuk?
Het leukst vind ik op dit moment de zonnepanelen. Het plaatsen, alles nalopen, en dan die schakelaar omzetten. Een mooi moment is dat. Ook het ontwerpen en installeren van een groot zonneboilersysteem vind ik leuk om te doen. Het minst leuk vind ik het werken onder de vloer. In zo’n nauwe, vaak vochtige kruipruimte voel ik me nooit erg prettig. Maar het hoort er bij.

Op je site staat dat je aangesloten bent bij de ‘Groene Installateur’. Wat houdt dat in?
Het is een samenwerkingsverband van een aantal installateurs die zich met duurzaamheid bezighouden. We zien elkaar een keer per maand en wisselen dan kennis uit, delen ervaringen en vaak is er ook wel een presentatie. De vereniging bestaat al twaalf jaar dus we kennen elkaar allemaal heel goed. We ondersteunen elkaar waar nodig.

 Noem eens een klus waar je heel trots op bent?
Dat is toch wel de eerste pv-opdracht die ik deed. Dat ging meteen om 132 panelen, en dat terwijl ik er nog geen ervaring mee had. Fantastisch om te doen, en om dat vertrouwen te krijgen, en om te merken dat het ook nog allemaal werkte toen het eenmaal lag. Ik had een tijdlang wat getwijfeld over zonnepanelen, want: zit dat nou aan de e- of aan de w-kant? Klanten weten dat overigens ook vaak niet. Ik besloot na dat project om er echt in te stappen. Het past natuurlijk ook geweldig bij mijn visie op duurzaamheid.

 Wat speelt er op dit moment in jouw bedrijf?
Ik heb een medewerker die ik twintig jaar in dienst had helaas moeten ontslaan vanwege de crisis. Ik was me in allerlei bochten aan het wringen om hem maar van werk te voorzien, maar het hield op. Heel spijtig, het is echt vreselijk als je zo’n beslissing moet nemen. Aan de andere kant heeft het me wel wat rust gegeven. Die druk, die verantwoordelijkheid is nu een stuk minder groot.

Wat is je specialiteit?
Eigenlijk alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Dat heeft ook mijn interesse, ik heb een enorm groen hart. Zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en noem maar op. En dus ook zonnepanelen. Mensen weten me te vinden voor deze duurzame technieken.

Wat zou je een hele leuke/uitdagende opdracht vinden?
Ik sta echt te popelen om ergens een pelletketel te installeren. Ik heb er zowel het materiaal als de kennis voor in huis, en één keer was het bijna zo ver. Op het laatste moment kwam er een kink in de kabel en trok de opdrachtgever zich terug.

Ook interessant