Zoeken
Menu

De massale overstap op zonne- en windenergie kan in de toekomst problemen opleveren voor het elektriciteitsnet. Volgens een rapport van TNO kan dit over een jaar of vijftien leiden tot stroomstoringen.

Het rapport werd vorige week aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken. Volgens Rob Weterings, één van de auteurs van het rapport, is er niets mis met het huidige elektriciteitsnet. “Het net is momenteel hartstikke betrouwbaar”, aldus Weterings tegenover BNR. Dit gaat echter veranderen wanneer de trend naar schone energie zich voortzet. “Op dit moment wekken we 15 procent van onze stroom duurzaam op, maar in 2030 zal dat 50 procent zijn. Daar moet je het net wel op aanpassen."

Het elektriciteitsnet is momenteel niet ingesteld op de pieken en dalen in elektriciteit die met zonne- en windenergie gepaard gaan. Er zijn wel mogelijkheden om die variaties op te vangen, weet Weterings: "De opslagcapaciteit is daar één van. Je kunt ook variëren met andere manieren om stroom op te wekken. Of met de vraag variëren, maar dat kan op dit moment nog niet. Die mogelijkheden zijn nog niet voldoende ontwikkeld."

Overheid

Bij het verwezenlijken van bovenstaande mogelijkheden speelt de overheid een belangrijke rol. Maar in eerste instantie ligt die verantwoordelijkheid, volgens Weterings, bij bedrijven. "Dan hebben we het vooral over bedrijven die op dit moment nauwelijks investeren in wat wij flexibiliteitsdiensten noemen. Daar kunnen ze op dit moment niet aan verdienen, want de stroomprijs is op alle momenten vrijwel gelijk voor hun. En netbeheerders rollen een slimme meter uit, maar zouden daar nog veel meer bij kunnen doen. Op dit moment is zo'n meter interessant om op afstand je stroom af te lezen, maar voor een huiseigenaar zou het nog veel meer kunnen betekenen."

Lees ook: New Energy Outlook 2015 werpt blik op de toekomst.

Ook interessant