Zoeken
Menu

Er is een grote behoefte aan nieuwbouwwoningen. Niet alleen vanwege de stijging van het aantal asielzoekers dat in ons land mag blijven en op zoek is naar onderdak, maar ook door een groeiende groep starters en doorstromers op de huizenmarkt. Prefab woningen kunnen een uitkomst zijn én dat biedt kansen, ook voor de installatiebranche.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een huis. Vaak ook hebben zij snel een woning nodig, denk bijvoorbeeld aan starters, die vaak al heel lang op zoek zijn naar een eerste woning en de groeiende groep statushouders, die met een verblijfsvergunning op zak recht hebben op onderdak. Prefab bouwen is ideaal voor deze doelgroepen, aangezien de woningen in slechts één dag klaar zijn. Het is slechts een kwestie van de losse onderdelen op elkaar zetten.

Bouwbedrijf Heijmans is een van de bedrijven die inzet op prefab woningen. De zogenaamde ‘Heijmans One’-huisjes kosten 75.000 euro, inclusief plaatsing, en zijn met een hijskraan los op verschillende terreinen te plaatsen, zoals tijdelijk braakliggende bouwgrond in de stad. Ook VolkerWessels verovert met ‘Morgen-Wonen’, huizen van 155.000 euro voor starters en alleenstaanden, de markt.

Installatiesector

Ook de installatiebranche vaart wel bij deze ontwikkeling. Prefab bouwen is een snelle en nauwkeurige manier van installeren die tijd en geld bespaart. Voorbeelden van installatiebedrijven die werken volgens de prefab-methode zijn Cofely en Unica. Maar ook kleine ondernemingen in de installatiebranche zien er steeds vaker de voordelen van in.

Voordelen

Voor diverse bouwprojecten in Katwijk en Scherpenzeel levert Kroneman Installatietechniek prefab installaties op het gebied van riolering en mechanische ventilatie. “Prefab komt de betrouwbaarheid, de snelheid en de kwaliteit ten goede”, aldus directeur Johan Kroneman. “Er zitten zoveel voordelen aan: het werkt snel en goed. Het is een mooie combinatie van maatwerk en standaardoplossing.”

Prefab installaties zijn op veel meer gebieden mogelijk; zo zijn er inmiddels prefab zonnepanelen op de markt en verscheen onlangs de prefab energie-module, waarin alle installatietoestellen samen komen.

Ook interessant