Zoeken
Menu
Slimme meters en zonnepanelen scoren goed Foto: Shutterstock

De slimme meters maakten indruk en zonnepanelen aan je balkon en weggewerkte pv-systemen in je dakpan waren populair. Deze onderwerpen werden het meest gelezen in de maand augustus. Wij maakten een overzicht.


Slimme meter moet bijleren

Begin augustus maakte Vereniging Eigen Huis bekend niet tevreden te zijn over de verbruikskostenoverzichten die huishoudens met een slimme energiemeter tweemaandelijks ontvangen. Deze zijn ver onder de maat, vindt de vereniging.

VEH: “De overzichten geven onvoldoende inzicht in het energieverbruik, zetten niet aan tot besparing en veel mensen zeggen ze niet eens te ontvangen. Energieleveranciers voldoen hiermee niet aan de regelgeving uit 2015.” De vereniging deed onderzoek en kwam zodoende tot deze conclusie.

De meters zijn bedoeld om energie te besparen, maar dit pakt in de praktijk anders uit.

Zonnedakpannen als oplossing

Stel, je hebt een klant die geen blauwe of zwarte zonnepanelen wil of hij woont in een monumentaal pand en mag ze zodoende niet installeren. Dan is een ‘traditioneel’ PV-systeem niet altijd mogelijk. Het verwerken van de zonnepanelen in de dakpannen is dan een oplossing. Het bedrijf ZEP biedt deze manier van zonne-energieopwekking aan.

 “Deze oplossing biedt ook mogelijkheden voor eigenaren van beschermde monumenten en panden gelegen in een beschermd stads- of dorpsgezicht”, laat de ontwikkelaar weten. “Omdat de ZEP zonneceldakpan het karakter van het pand niet aantast, keuren veel gemeentes de zonneceldakpan wel goed waar de standaard blauwe of zwarte dakpannen niet altijd de goedkeuring krijgen.”

PV-systeem op het balkon

Dat creatieve manieren om zonne-energie op te wekken interessant is, blijkt uit de vele lezers van het artikel over zonnepanelen op het balkon. Want niet iedereen heeft de luxe van een geschikt dak, voor het plaatsen van zonnepanelen. Het bedrijf ZigZagSolar ontwikkelde daarom een systeem voor zonnepanelen aan het balkon. Het nieuwe systeem slaat twee vliegen in één klap: “Het verhoogt de uitstraling en esthetische waarde van het gebouw en biedt de mogelijkheid elektriciteit te winnen die direct naar de meterkast geleid kan worden.”

Geen blauwe of zwarte zonnepanelen

En we blijven nog even bij de zonnepanelen. Een Amerikaanse start-up is namelijk bezig met het ontwikkelen van zonnepanelen die de kleur krijgen van het dak. Daardoor is het contrast minder groot als je dak een andere kleur heeft dan blauw of zwart aangezien de zonnepanelen nu vaak nog alleen in deze kleur te krijgen zijn. Het Amerikaanse bedrijf, met de naam Sistine Solar, wil klanten tegemoet komen. “Als het op je huis aankomt, zit de schoonheid in het detail. Waarom zou dat voor je dak anders moeten zijn?”

Het product komt in 2017 op de Amerikaanse markt en Sistine Solar gaf aan al vele verzoeken te hebben uit Europa. Hierdoor is de verwachting dat de panelen ook snel op de Europese markt te krijgen zijn.

Ook interessant