Zoeken
Menu
Schotland vestigt nieuw duurzaamheidsrecord Foto: Shutterstock

Na de Duitsers zijn ook de Schotten op het duurzame pad geraakt. In de maand mei maakte 95 procent van alle Schotse huishoudens gebruik van elektriciteit die door wind of zon was opgewekt, laat Climate Action Programme weten.

Schotland zet flink in op windenergie. De Schotse windturbines waren samen goed voor 863.495 megawattuur aan duurzaam opgewekte energie. Dat is twintig procent meer dan een jaar daarvoor. Op meer dan een derde van alle dagen in mei konden de windmolens zelfs honderd procent van de Schotse huishoudens voorzien van duurzame energie. Windenergie maakte in de hele maand voor gemiddeld voor 46 procent deel uit van de duurzame energiebehoefte van het land. Op 15 mei was de geproduceerde elektriciteit uit windenergie zelfs zo hoog dat het percentage op die dag 99 procent was.

Veel zonne-uren

Ook de zon hield goed mee. Door het grote aantal zonne-uren konden de huishoudens met zonnepanelen bijna volledig in hun eigen energie voorzien. De piek lag op 26 mei. Toen boekte het volledige Verenigd Koninkrijk, waar Schotland deel van uit maakt, een record. Op die dag werd er voldoende energie opgewekt door middel van zonne-energie om 24,3 procent van de elektriciteitsbehoefte te voorzien.    

Duitsers koplopers

Duitsland is nog steeds de koploper in Europa. Het land produceert van alle Europese landen het meeste duurzame energie uit wind- en zonne-energie en biomassa. Denemarken is de koploper als het neer komt op windenergie. 

Ook interessant