Zoeken
Menu
Prefab energiedak: dakraam en energieopwekking in één Bron: Velux

Emergo en VELUX Nederland introduceren deze week een geïntegreerde dakraamoplossing. Tijdens de BouwBeurs presenteren zij het energiedak Navitect II. Deze speelt in op de marktbehoeften door in één oplossing energieopwekking én wooncomfort te bieden. “Energiezuinig wonen zonder concessies te hoeven doen aan wooncomfort is de manier is om de woningmarkt klaar te maken voor de huidige energieopgave”.

Emergo, fabrikant van prefab daken en VELUX Nederland, leverancier van daglichtoplossingen, werkten samen aan de ontwikkeling van het energiedak. Navitect II heeft alle voordelen van zonnepanelen en zorgt er daarnaast voor dat de ruimte onder het dak leefbaar is dankzij daglicht en frisse lucht. Doordat het hele dak als één harmonisch geheel en in dezelfde kleurstelling wordt geleverd, zorgt het ook nog voor een mooi esthetisch aanzicht.

Technische en esthetische uitdagingen

Met de BENG-voorschriften die eraan komen en het aanstaande klimaatakkoord zal de toenemende vraag naar zonnepanelen op daken ook de komende jaren voortgezet worden. Ook is er behoefte aan een prettige en gezonde woonruimte met voldoende daglicht en frisse lucht. Het plaatsen van zonnepanelen en het daarop integreren van dakramen levert echter vaak technische en esthetische uitdagingen op. Wanneer een dak al vol ligt met pv-panelen en er later een dakraam in wordt gezet, moet je namelijk goed opletten of alles waterdicht wordt aangebracht en goed bekijken wat het effect ervan is op het rendement. Eerdere berekeningen kloppen vaak niet meer en je ontkomt er niet aan een gat te maken in een bestaand dak. “Al met al geen lekker gevoel voor een aannemer, architect en - last but not least - de bewoner,” zegt Marcel Vreeken van VELUX Nederland. Het prefab energiedak biedt hiervoor een oplossing.

Energiezuinig wonen

Energiezuinige nieuwbouw en renovatie van bestaande bouw moet ervoor zorgen dat Nederland zijn energiedoelen haalt. Er wordt daarbij al snel naar daken gekeken. “Een dakrenovatie is vaak een eenvoudige maar effectieve manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken,” zegt Jan-Willem de Lange van Emergo. “Energiezuinig wonen zonder concessies te hoeven doen aan wooncomfort. Ik geloof er heilig in dat het de enige manier is om de Nederlandse woningmarkt klaar te maken voor de energieopgave waar we voor staan,” zegt Marcel Vreeken van VELUX Nederland.

Beide bedrijven zien een markt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. “Veel aannemers plaatsen eerst een dak om er vervolgens zonnepanelen op te zetten, eventueel met een dakraam. Wij ontzorgen hen door alles op het dak mee te nemen in ons ontwerp en zoveel mogelijk prefab uit te voeren,” zegt De Lange. “We verwachten ook voor renovaties een flinke vraag naar dit type dak. Het kan als geheel geplaatst worden of als vervanging van bijvoorbeeld dakpannen op een bestaande constructie.”

Op maat leverbaar

Het energiedak biedt door de integrale aanpak en fabricage gegarandeerde kwaliteit en is snel en op maat leverbaar. Doordat Emergo met verschillende leveranciers van photo voltaic (pv) panelen werkt, kan het voor elke vraag een passende oplossing leveren. Kiest een aannemer of architect bijvoorbeeld voor een groter dakraam of meerdere dakramen, dan kunnen panelen met een hoger vermogen toch dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Het omgekeerde is ook het geval, zodat er voor vrijwel elke prijscategorie een mogelijkheid is en de daken bereikbaar zijn voor een grote groep bewoners.

Het energiedak Navitect II wordt tijdens de BouwBeurs gepresenteerd op de stand van Emergo: hal 11 D066. Voor de ontwikkeling van Navitect II ontvangt Emergo subsidie van het SNN onder de regeling “Versneller Innovatieve Ambities”.

Ook interessant