Zoeken
Menu
​‘Onzichtbare coating maakt zonnepanelen 10 procent efficiënter’ Foto: Shutterstock

Wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology, hebben een wel heel bijzondere manier bedacht om de efficiëntie van zonnepanelen te laten stijgen. De coating die ze ontwikkeld hebben, zorgt ervoor dat contacten en elektroden, die normaliter voor beschaduwde plekken op het zonnepaneel zorgen, nagenoeg onzichtbaar worden. Hierdoor kan de efficiëntie van een zonnepaneel met wel 10 procent stijgen, claimen de onderzoekers.

De contacten en elektroden in een zonnepaneel zorgen doorgaans voor beschaduwde plekken op het silicium van een zonnepaneel. Schaduw zorgt logischerwijs voor een lager rendement. De coating die de Duitse wetenschappers ontwikkeld hebben, leidt zonlicht om de objecten heen die voor schaduw zorgen, zodat ook de beschaduwde plekken zonlicht opvangen.

De onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology zien mogelijkheden voor het integreren van de coating in massaproductie van zonnepanelen. Als dit inderdaad kan, kunnen we in de toekomst zonnepanelen verwachten met een hoger rendement.

Om hoeveel procent het precies gaat, is nog even afwachten. De volgende stap in het onderzoek is het aanbrengen van de coating op zonnepanelen en het testen van de techniek in echte omstandigheden. Martin Schumann, hoofdonderzoeker, zegt: “We gaan ervan uit dat de coating werkt op echte zonnepanelen. Als dat inderdaad het geval is, worden optische verliezen op zonnepanelen vermindert en zal de efficiëntie van een zonnepaneel aanzienlijk stijgen.”

Ook interessant