Zoeken
Menu
'Onafhankelijkheid van olie en gas versneld door wereldrecord zonnemodule'

Zonnepanelen met achterzijdecontact zijn al enige tijd op de markt verkrijgbaar. Vanwege de hoge productiekosten zijn dergelijke producten echter altijd in het dure segment te vinden geweest. De Zwitserse fabrikant van zonne-energie, Megasol Energie AG, geeft deze vorm van contactlegging een nieuwe impuls met de lancering van haar nieuwe "RearCon"-technologie. RearCon staat voor "achtercontact". Dit betekent dat de voorheen zichtbare stroomrails (zilverkleurige contacten op de cel) naar achteren zijn verplaatst. Dit heeft esthetische voordelen en leidt tot tastbare efficiëntiewinst.

Dit zijn niet louter experimenten die alleen onder strikte laboratoriumomstandigheden werken. Integendeel: het zonnepaneel "M400-HC120-b RC GG U30b" met een module-efficiëntie van 22,1% wordt reeds in grote hoeveelheden geleverd. De volgende sprong, en daarmee het wereldrecord in module-efficiëntie, volgt in het tweede kwartaal van dit jaar. Vanaf dat moment zal Megasol het RearCon zonnepaneel "M500-HC-144-b RC GG U30b" leveren met een rendement van 23,2%. Met deze stap wordt de Zwitserse zonnefabrikant wereldrecordhouder voor de meest efficiënte commercieel geproduceerde zonnemodule.

Het geheim van de enorme prestatieverbetering schuilt in drie technische innovaties, zoals Michael Reist, Hoofd Communicatie & Marketing bij Megasol, uitlegt: "Door de geleiders naar achteren te verplaatsen, hebben we het probleem van zelfbeschaduwing geëlimineerd. Bovendien vertrouwt Megasol op stroomgeleiders met een bijzonder hoog geleidingsvermogen voor het contact aan de achterzijde. "Hierdoor worden de interne weerstanden en dus de ohmse verliezen aanzienlijk verminderd", vervolgt Reist. Als derde doorslaggevende maatregel noemt hij de verkleining van de celafstand: "In feite is de celafstand negatief - de cellen overlappen elkaar heel licht met 0,3 mm. Deze 'gapless' overlap leidt tot ruimtebesparing en een hoger rendement."

Lagere productiekosten dan vorige technologieën

Ook wat de prijzen betreft, heeft Reist een verrassing in petto: "Door de technologie zijn onze productiekosten aanzienlijk lager. De RearCon-technologie vereist slechts ongeveer de helft minder productiestappen dan de productie van tot nu toe bekende achtercontact-zonnepanelen. Dit kostenvoordeel willen we graag doorberekenen aan onze partners. Daarom zijn de RearCon zonnepanelen aanzienlijk lager geprijsd dan wat tot nu toe gebruikelijk was bij achtercontactzonnepanelen. Dit kan oplopen tot 30% of zelfs meer."

Ook interessant